10R-model

Ons 10R-model zijn verschillende manieren op duurzaam te werk te gaan én gelijk bij te dragen aan het milieu. Op dit moment wordt er zelfs alleen in Europa jaarlijks 11 miljard kilo meubilair weggegooid en 85% hiervan ongeveer wordt verbrand of komt op de stort terecht. Wij van Albeka vinden dat dat anders moet! 

 

Het 10R-model gebruiken we om onszelf te toetsen hoe duurzaam we omgaan met grondstoffen. We moedigen je aan om ook bij jezelf te kijken hoe jij omgaat met grondstoffen!


Refuse

Bekijk of je een product of materiaal écht nodig hebt. Albeka juicht dit zeker toe. Heb je het toch niet nodig? Dan zeggen wij koop het niet!

Reduce

Kan je ook met minder producten je doelstelling behalen? Zo ja, ga dan voor een minder hoog aantal. Zo beperk je de hoeveelheid producten die geproduceerd hoeven te worden.

Redesign

Is het misschien beter om voor een ander materiaal of duurzamere grondstof te kiezen?  Op deze manier krijgt het product een andere levensduur.

Reuse

Een voorbeeld is tweedehands. Kies voor een product dat al bestaat zodat er niet een nieuw product geproduceerd hoeft te worden.

Repair

Vaak is een product nog goed te gebruiken, maar is er bijvoorbeeld iets eraan kapot. Dit kan uiteraard nog gerepareerd worden!

Refurbish

Heb je misschien nog een goed werkende bank, maar de stoffering is niet meer netjes? Denk dan aan refurbish. De bank wordt opnieuw gestoffeerd en ziet er als nieuw uit. 

Remanufacture

Van een kapot onderdeel kan je soms onderdelen nog hergebruiken op een ander product. Zo zorg je ervoor dat er minder weggegooid hoeft te worden!

Repurpose

Is een product zo kapot, maar je kan het nog wel ombouwen tot een ander soort product? Dit is erg circulair! Op deze manier hoeven er geen nieuwe grondstoffen gemaakt te worden.

Recycle

Zijn onderdelen van een product echt niet meer te gebruiken? Haal het dan uit elkaar en berg het op zodat het later opnieuw ingezet kan worden.

Recover

Binnen een circulaire economie komen we idealiter niet bij deze stap uit. Onderdelen of producten die absoluut niet meer gebruikt kunnen worden bij de vorige stappen kan je bij deze stap omzetten tot energie. Deze benadering heet energieterugwinning.