Ergonomische bureaustoelen – wat is het en waarom?

Bij Albeka verkopen we veel soorten bureaustoelen, hierbij moet u denken aan traditionele bureaustoelen, directiestoelen, 24-uurs stoelen, maar ook ergonomische bureaustoelen. In deze blog willen we wat informatie bieden over de ergonomische bureaustoel. Wat is het, wat is belangrijk en een interessante infographic die u gemakkelijk kunt downloaden.

Wat is ergonomie precies?

Ergonomie wordt in het woordenboek van Dale beschreven als: “leer van de menselijke arbeid”. Ergonomie heeft dus alles te maken hoe wij als ons als mens verhouden ten opzicht van de omgeving en arbeid. Ergonomie komt voor in alle facetten van ons leven, alleen zie je wel vaak dat het met name speelt op de werkvloer. In onze huidige samenleving neemt ergonomie een steeds grotere en meer betekenisvolle positie in. Dit is met name te wijten aan de enorme digitalisering, maar ook omdat wij in het westen de financiële mogelijkheden hebben hierin onze wensen en voorkeuren aan te geven. Ergonomie zou niet alleen in het westen een rol van betekenis moeten spelen, maar in alle gebieden zouden mensen zich bewust moeten zijn met de verhouding van ons lichaam met betrekking tot ons werk. Ergonomie heeft als doel dat de gezondheid, veiligheid en het functioneren van mensen te bevorderen.

Ergonomie op kantoor

Als kantoorinrichter hebben wij dagelijks te maken met hoe ergonomie toegepast moet worden op de kantoorinrichting. In een kantoorruimte is het absoluut van belang rekening te houden met ergonomie. Veel mensen zitten veel op kantoor. Veel in eenzelfde houding, veel achter een computerscherm, veel op een plek. Bij veel fysiek werk kunnen we ons klachten aan het lichaam goed voorstellen, maar zeker ook bij kantoorwerk wordt dit veelal onderschat. Het is zeer belangrijk wegen te zoeken, maar ook manieren om de lichaamshouding en de ergonomie hierdoor te verbeteren. Dit kan ook zijn door een andere manier van werken, bijvoorbeeld dynamischer werken, maar ook zou je hierbij kunnen zoeken naar geschikte hulpmiddelen, zoals een geschikte ergonomische bureaustoel.

Rugklachten & Nekklachten

Pijn is absoluut niet fijn en kan veel hinder geven in je werkzaamheden. Om dit te voorkomen is het goed bezig te zijn met een ergonomische werkwijze. Op kantoor of achter het bureau op een verkeerde bureaustoel kan in sommige gevallen nekklachten en rugklachten veroorzaken. Een goede bureaustoel, maar ook het goed instellen van het bureau en de monitorarm kan nek- en rugklachten voorkomen. Door het nadenken over de manier van werken en een ergonomische werkhouding zal je uiteindelijk klachten kunnen voorkomen, maar ook beter in je vel gaan zitten en de werkprestaties hierdoor bevorderen.

back-pain-1911009_960_720

Waarom een ergonomische bureaustoel?

De ergonomische bureaustoel is, als je veel kantoorwerk doet een prachtig hulpmiddel om de ergonomie van uw werkhouding te verbeteren. Goed zitten is een absolute must als je veel kantoorwerk doet. Een ergonomische bureaustoel is aan te passen aan uw lichaam en aan uw zithouding, waardoor het overwegen veel comfort en plezier geeft tijdens het werk. Wel moet erbij gezegd worden dat stoelen die niet gekwalificeerd zijn onder het label ergonomisch ook kunnen voldoen aan de gewenste eisen. De meeste stoelen bieden een goede zitervaring tot ongeveer 120KG. Voor stoelen met meer draagvermogen is het verstandig te kiezen voor een alternatieve bureaustoel. Ook heeft het te maken met normeringen een de Arbo, maar dit laten we voor nu even liggen.

Enkele ergonomische bureaustoelen die we u aanbevelen zijn:

Bureaustoel Giroflex 64-8578
Bureaustoel Rovo XP 4015 – Ergo Balance
Bureaustoel CS-1 NPR Wave

 

Gemiddelde prijzen

Ergonomische bureaustoelen zijn in prijs vaak wat hoger dan de gemiddelde bureaustoel. Dit is met name te wijten aan de functies die het moet hebben en het werk wat er hierdoor ingestoken moet worden, ofwel de productiekosten liggen hoger. Uiteraard naar gelang de extra functies zijn van de stoelen. De vraag is, moet de prijs doorslaggevend zijn bij de aankoop van een goede bureaustoel? In onze mening niet. Een bureaustoel wordt qua zituren veel vaker benut dan bijvoorbeeld het bankstel, of de eetkamerstoelen thuis. Uiteraard is het belangrijk om te overwegen waar de bureaustoel voor gebruikt gaat worden. Gebruikt u deze slechts een uurtje per dag, dan is het prima verantwoord om hierin een prijskeuze te maken. Gebruikt u uw stoel echt als werkmeubel en spendeert u uren per dag op uw bureaustoel dan is het absoluut aan te raden niet te besparen op een bureaustoel, maar juist een meer verantwoorde keuze te maken.

Verantwoord werken en enkele tips

Uiteraard is een goede stoel, ergonomie en een juist keuze hierin te maken erg belangrijk voor uw lichaam, maar toch willen we u wat extra’s meegeven. Alhoewel dit niet zozeer te maken heeft met ergonomie is het wel belangrijk hier eens ver na te denken. Om meer verantwoord bezig te zijn, kunt u ook eens beginnen met wat meer beweging, overweeg deze tips eens:

  • Haal zelf uw eigen koffie! Zo loopt u direct een stukje.
  • Zet het koffiezetapparaat niet dichtbij uw werkplek! Om het loopje net wat langer te maken J
  • Kom fietsend naar het werk. Heeft u direct wat beweging te pakken.

Praktische tips en goed instellen ergonomische bureaustoel

Bekijk en download hieronder een infographic. Aan de hand van onderstaande handleiding kunt u precies zien hoe u uw werkplek goed kunt inrichten..

Download onze goed zitten infographic:

R-Go Front_def