Archiefkasten: wanneer kies ik voor welke?

Archiefkasten: wanneer kies ik voor welke?
2 mei 2022 864 Keer bekeken

Of het nu gaat om belangrijke archiefmappen, of bijvoorbeeld persoonlijke eigendommen of kantooraccessoires; elke kantoorruimte heeft wel spullen of accessoires die netjes opgeborgen moeten worden. Een archiefkast of simpelweg kantoorkast is daarom essentieel voor een goed opgeruimd kantoor. In deze blog maken we je wegwijs met alle verschillende soorten kantoorkasten en vertellen we je voor wat voor soort kast jij het beste kunt kiezen.

Waarvoor ga jij je archiefkast gebruiken en waar moet je op letten?

Allereerst is het goed om te bedenken waarvoor jij een archiefkast wil gaan gebruiken. Heb jij een enkele kast nodig voor wat random kantooraccessoires of wil jij juist een heel archief aanleggen voor je bedrijfsadministratie? Daar zit nogal een verschil in. Ook is het goed om voor jezelf na te gaan waar je de kast(en) neer wil zetten.

Wil je ordners op gaan bergen in de kast? Zorg dan dat de kast de juiste diepte heeft. De meeste kasten zijn zo’n 38 - 45 cm diep. Dit is diep genoeg voor de meeste ordners. Wil je graag je hangmappen kwijt kunnen? Dan is het goed om na te gaan of de kast voorzien is van een hangmapframe, of dat er in de kast optioneel een hangmapframe geplaatst kan worden.

Als je dat hebt bepaald, ben je al een heel eind met het kiezen van de juiste archiefkast.

De verschillende soorten archiefkasten

Er zijn nogal veel verschillende archiefkasten. Om het voor jou wat makkelijker te maken hebben we voor jou de belangrijkste op een rijtje gezet:

  • Draaideurkast
  • Roldeurkast
  • Schuifdeurkast
  • Ladeblok
  • Dossierkast
  • Tekenladekast
  • Stellingkast / Magazijnkasten

De draaideurkast

Een draaideurkast is een van de meest voorkomende kasten en is meestal uitgevoerd in staal of hout. Een metalen draaideurkast is veruit de meest basic en budgetvriendelijke oplossing. De kast is voorzien van een vergrendelbare draaideur en doet daarmee wat hij moet doen; namelijk je spullen veilig opbergen. Echter raden we deze kast niet aan voor je archief en boekhouding. De metalen draaideurkast leent zich beter voor het opbergen van kleinere kantoorspulletjes of als kast in je magazijn.

Een metalen roldeurkast heeft een relatief eenvoudige uitstraling. Ben je op zoek naar een draaideurkast met wat meer uitstraling? Dan zou je kunnen kiezen voor houten variant. Een houten draaideurkast is uiteraard weer minder geschikt voor je magazijn en komt beter tot zijn recht in een kantoorruimte. Is een draaideurkast niets voor jou en ben je op zoek naar een kast die meer geschikt is voor je archief? Dan is de volgende kast wellicht wat voor jou.

De roldeurkast

De roldeurkast is ideaal voor op kantoor en leent zich uitstekend voor de opslag van archiefmateriaal zoals ordners en/of hangmappen. Een roldeurkast is doorgaans gemaakt van staal en heeft een kunststof of metalen deur die te vergrendelen is. Daardoor biedt een roldeurkast een degelijke, veilige en bovendien ook discrete oplossing voor op kantoor. Daarnaast is een roldeurkast erg efficiënt in gebruik omdat de deur nooit in de weg zit in tegenstelling tot een draaideurkast.

Een roldeurkast is er in allerlei formaten. Een grote roldeurkast is het beste in te zetten als wandkast. Een middelhoog model kan prima ingezet worden door de hele kantoorruimte en kan zelfs dienen als een soort roomdivider of afscheiding. Een lager en kleiner model is ideaal bij je werkplek.

Heb jij liever een meer high-end oplossing? Lees dan verder!

De schuifdeurkast

Een schuifdeurkast is dé high-end oplossing voor je kantoorkast. Een schuifdeurkast is vaak volledig gemaakt van staal en is voorzien van luxe en degelijke schuifdeuren.

Een schuifdeurkast is uitstekend te gebruiken voor alle kantoorspullen die opgeruimd moeten worden. Je kunt een schuifdeurkast ook prima gebruiken voor je archief, maar dat is wellicht een beetje overkill, gezien de kasten vaak een stuk duurder zijn.

Schuifdeurkasten zijn vaak wat lager en zijn daarom dé perfecte oplossing voor een afscheiding of roomdivider op kantoor. Sommige schuifdeurkasten hebben zelfs akoestische deuren. Hierdoor creëer je meer rust op de werkplekken op je kantoor.

Ladeblok

Clean Desk Policy fans, opgelet! Ben jij op zoek naar een handig kastje voor bij je werkplek? Een plek waar je al je spullen kwijt kan die je liever niet op je bureau hebt slingeren? Denk dan eens na over een ladeblok. Het voordeel van een ladeblok is dat deze vaak verrijdbaar is en zo onder je bureau schuift. Hierdoor staat hij nooit in de weg. Een compacte en ideale oplossing dus!

De legbordstelling

Heb jij een aparte ruimte voor je hele bedrijfsadministratie en archief? Dan is een legbordstelling een uitstekende en bovendien betaalbare oplossing. Deze eenvoudige maar zeer praktische oplossing is modulair en kan altijd groter en kleiner gemaakt worden door er een stuk aan te bouwen en vice versa.

Een legbordstelling is open en daardoor kun je makkelijk het overzicht over je archief bewaren. Zorg er uiteraard wel voor dat de ruimte veilig afgesloten kan worden want een legbordstelling kan natuurlijk niet op slot.

Dossierkasten en hangmappenkasten

Ben jij op zoek naar een kast specifiek en enkel voor hangmappen? Dan is een hangmappenkast of dossierkast een ideale oplossing. Een hangmappenkast is een stalen kast voorzien van een aantal laden. De kasten zijn lekker degelijk en zijn dankzij de uittrekbare laden super makkelijk in gebruik.

Brandwerende en inbraakwerende kast

Komen er gevoelige en belangrijke dingen in je kast te liggen? Dan is een brand- en inbraakwerende kast geen overbodige luxe. Een goede brand- en/of inbraakwerende kast heeft een certificering. Let bij de aanschaf van zo’n kast goed op waartegen en hoe lang hij precies beschermd om te voorkomen dat hij straks niet de gewenste bescherming biedt.

Tot slot

Dus; ben jij op zoek naar een simpele afsluitbare kast voor de algemene spullen op kantoor? Kies dan voor een draaideurkast. Of ga jij liever voor een persoonlijke opbergoplossing? Dan is een lage roldeurkast of ladeblok echt iets voor jou. Wil jij juist makkelijk en veilig ordners en hangmappen opslaan op kantoor? Twijfel dan niet en ga voor een degelijke en vergrendelbare roldeurkast.

Heb jij meer te besteden en ga jij voor die fancy oplossing? Kies dan voor een gave schuifdeurkast. Zoek jij goede opslag voor jouw toegewijde archiefruimte. Overweeg dan een legbordstelling en/of dossierkast.

Bergruimte nodig voor gevoelige documenten? Dan is een brand- en inbraakwerende kast de oplossing voor jou!

Nu weet je meer over de toepassing van de verschillende soort kasten en kun je met een gerust hart over op de aankoop van de kast die het beste aansluit bij je wensen.

Gerelateerde posts