Duurzame bewustwording binnen je bedrijf

Duurzame bewustwording binnen je bedrijf
11 oktober 2019 109 Keer bekeken

Ben je al bewust bezig met duurzaamheid binnen je bedrijf? Dit is meer actueel dan ooit! Tegenwoordig het duurzaam vormgeven van je bedrijf niet alleen aangemoedigd, maar ook verplicht. Vanaf een bepaalde omzetgroep word je geacht duurzaamheid op diverse vlakken binnen je bedrijf toe te passen en ook te verantwoorden. 

Duurzaamheid kun je op veel manieren in je bedrijf toepassen. Dit kan zijn door middel van energiebesparing, zoals LED lampen, maar ook bijvoorbeeld het goed isoleren van je pand, het aanschaffen van een kartonpers, scheiden van je materialen en nog veel andere duurzame slimmigheden. Van grote tot kleine innovaties kun je wezenlijk een optimalisatieslag maken op de verduurzaming.

Circulair en duurzaam kantoor inrichten

Ook op het gebied van de inrichting van je bedrijf zijn er diverse duurzame oplossingen mogelijk. Heb je weleens gedacht aan gebruikt inrichten? Tweedehands kantoormeubilair is super duurzaam. Je verlengt de levenscyclus van producten met soms wel 15 tot 25 jaar. Doordat je gebruikt koopt hoeft er geen materiaal worden weggegooid en blijven de materialen in de circle of life. Daarom staat het hergebruiken van meubilair op plek 2 in de ladder van Lansink.

Kantoormeubelen leasen of huren is ook een zeer duurzame optie die vaak over het hoofd wordt gezien. Dan ligt de nadruk echt op het “gebruik” van een inrichting. Op het moment dat je je meubilair wil vervangen of om een andere reden, komen de meubels weer terug bij hun oorsprong en kunnen ze weer opnieuw in de markt worden gezet.

Gebruikt meubilair is ook prima weer te refurbishen en op te knappen. Bijvoorbeeld als de stof of materiaal echt versleten is, ga je door de meubels op te knappen toch weer een nieuw leven blazen in het product. In essentie is refurbishen duurzaam, maar niet zo duurzaam als direct gebruikt kopen, omdat er toch weer nieuwe materialen worden gebruikt en toegevoegd aan een bestaand product. Ondanks dat is refurbishen een mooi manier om meubilair in de cirkel te houden. 

Eén van de beste voorbeelden van duurzaam meubilair is het vervaardigen/inzetten van een cradle2cradle assortiment. Dit meubilair is gemaakt met de intentie dat alle materialen volledig hergebruikt kunnen worden zonder hun waarde te verliezen. Voor een fabrikant is dit een heel andere mindset van produceren. Je gaat echt in het productieprocess nadenken over de beste materialen en deze samenvoegen tot een mooi meubelstuk.

Zo zijn er binnen kantoorinrichting diverse circulaire oplossingen mogelijk, waarmee je als bedrijf echt duurzaam bezig kunt zijn en impact kunt maken op het milieu. 

Doordat hergebruik door de overheid gestimuleerd en ook verplicht gaat worden, kun je als ondernemer niet heen om deze duurzame ontwikkeling, maar waarom zou je er ook omheen willen? Circulair kantoormeubilair kan zeker dezelfde beleving geven als nieuw kantoormeubilair. Ook als kleine of middel-kleine ondernemer is duurzaam kantoormeubilair de moeite waard. Je draagt bij aan de circulaire economie, maar ook heb je minder budget nodig om je kantoor in te richten. 

Als Albeka begeven we ons rond de kring van Re-use en Recycle, wat ook één van de belangrijkste pijlers zijn van de duurzame, circulaire economie. Ook zetten we ons volledig in om klimaatneutraal te worden.

Duurzaam en MVO

Bij duurzaamheid denken we ook vaak aan MVO in het algemeen. Dan hebben we het niet alleen over de producten en de voordelen van producten ten opzichte van milieu, maar ook de duurzaamheid ten opzichte van de mens. Op een verantwoorde manier zaken doen, betrokken zijn met je klanten en rekening houden met je omgeving, is een houding die onmisbaar is in de samenleving,zowel ten opzichte van je klant maar ook je personeel.

Een mooi voorbeeld van betrokkenheid creëren is bijvoorbeeld werk uit te besteden aan een sociale werkplaats. Zo hebben wij bij Albeka een intensieve samenwerking met Haeghe Groep en Avelingen groep. In verband met nieuwe wetgeving wordt ook gestimuleerd om mensen met beperkingen in te zetten op de werkvloer. Goed duurzaam ondernemerschap is dus niet alleen kansen zien op het gebied van producten, besparingen, verduurzamen van de bedrijfsactiviteiten (warehousing, logistiek en energie), maar ook betrokken zijn op je omgeving en daardoor maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Wil je weten hoe duurzaam wij zien en wat wij voor een circulaire impact kunnen maken op jouw kantoorinrichting? Kom langs in een van onze showrooms of neem contact met ons op voor jouw vraagstuk een passende oplossing te bieden.

Ontdek hier ook een enkele top producten voor op kantoor:

Gerelateerde posts
Duurzame meubels kopen
Duurzame meubels kopen
12 januari 2023
Wat is de ladder van Lansink?
Wat is de ladder van Lansink?
18 november 2022