Duurzame ideeën voor op kantoor

Duurzame ideeën voor op kantoor
15 december 2023 32 Keer bekeken

In deze blog zetten we voor jou de beste duurzame ideeën voor op kantoor op een rijtje. Alle beetjes helpen als het om duurzaamheid gaat. Er zijn vele mogelijkheden om te verduurzamen op kantoor, maar waar begin je? Hierbij een aantal ideeën wat jouw ecologische voetafdruk als bedrijf te verminderen.

Waarom is verduurzamen op kantoor belangrijk?

Het is nog nooit zo belangrijk geweest om te verduurzamen. Aan alle kanten is het duidelijk dat het niet goed gaat met onze aarde. De opwarming van de aarde. Intenser weer, denk aan dat er veel meer neerslag valt per jaar en langere tijden van droogte in de zomer. Het smelten van de ijskappen en gletsjers. En als laatste de opwarming en verzuring van de oceanen. Allemaal serieuze veranderingen. Deze veranderingen komen voort uit verschillende aanleidingen. 

Heb je dat nieuwe shirt écht nodig?

De grootste aanleiding tot de verandering van onze aarde is de overconsumptie van spullen. We putten onze aarde uit met de sneltrein waarin producten worden gemaakt. We geloven dat je als samenleving zoveel mogelijk grondstoffen moet hergebruiken om de uitputting van de aarde tegen te gaan.

Duurzame kantoorinrichting

Een van onze duurzame ideeën voor op kantoor is het kiezen voor tweedehands producten. Mensen denken snel dat een tweedehands kantoorinrichting niet mooi en netjes kan zijn, maar integendeel! Veel tweedehands kantoormeubilair ziet er nog bijna als nieuw uit of wanneer het heeft een paar gebruikssporen heeft kan je het ondanks nog goed gebruiken. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden wat betreft een duurzame kantoorinrichting? We geven vrijblijvend interieuradvies op maat met Studio Albeka! Via Studio Albeka geven we onze klanten een compleet, uniek en duurzaam advies.

Support lokale bedrijven

Een andere manier om duurzaam aan het werk te gaan als bedrijf is het samenwerken met lokale bedrijven. Wij werken bijvoorbeeld samen met een bedrijf waar wij onze koffiedik inleveren zodat er vervolgens producten van onze koffieresten gemaakt kunnen worden. Of bestel juist je groente en fruit bij de lokale boer. Je support dan de kleine ondernemen bij jouw in de buurt en gebruik je tegelijk minder co2!

Lichtsensoren

Je ziet het vaak. Kantoorpanden waar álle lichten aan staan. Wat zonde van al die energie en je hebt aan het einde van de maand ook nog eens een torenhoge energierekening. Bij Albeka hebben we bijvoorbeeld overal in het magazijn lichtsensoren opgehangen. Zo gaan de lichten alleen aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd en gaan ze na een kwartier weer uit. 

Zoveel mogelijk hergebruiken

Door zoveel mogelijk te hergebruiken voorkom je dat er iets weggegooid moet worden. Hier kan je denken aan uitwisbare notitieboekjes ipv papieren notitieboekjes. Of alleen herbruikbare bekers te gebruiken zodat er geen onnodige wegwerpbekertjes worden gebruikt. Misschien is je bureaustoel wel kapot? Deze kun je wellicht maken of laten repareren. Wil je hier hulp bij? Wij kunnen je vast hierbij helpen!

Top productgroepen van Albeka:

Duurzame inzetbaarheid

Duurzaamheid binnen je bedrijf hoeft niet per se over het tegen te gaan van opwarming van de aarde. Het kan ook gaan over de gesteldheid van je medewerkers. Hier hebben we het dan over duurzame inzetbaarheid. Maar wat is dat? Duurzame inzetbaarheid is beleid dat zorgt voor betrokken, gezonde en productieve medewerkers. Gedurende hun hele werkende leven proberen mensen ervoor te zorgen dat ze met een goed gevoel met pensioen kunnen gaan. Duurzame inzetbaarheid gaat eigenlijk over alle collega's, of je nu jong of oud bent. En waar draait het om?

  • Werken in een omgeving die prettig is, dus veilig en fijn. Bijvoorbeeld, zorg ervoor dat je de juiste kleding draagt als je met gevaarlijke spullen werkt. Maar ook, wees eerlijk over beslissingen en laat collega's zien hoe dingen in het bedrijf lopen.
  • Zorgen dat iedereen lekker in hun vel zit, zowel lichamelijk als mentaal. Dus neem genoeg pauzes en maak bijvoorbeeld een wandelingetje tijdens de lunch.
  • En blijven leren en groeien, door zelf te bepalen hoe je jezelf ontwikkelt. Of je nu kiest voor een opleiding, training, of werkt aan je sociale en persoonlijke skills, het gaat erom dat je blijft groeien.

Hydrokorrels

Hydrokorrels, oftewel kleikorrels, hebben de eigenschap om aanzienlijke hoeveelheden vocht vast te houden en tegelijkertijd lucht door te laten. Ze worden gebruikt als opvulling in planten potten- of bakken. Maar het mooie aan hydrokorrels is dat ze niet vergaan! Je kan ze eindeloos hergebruiken. En juist het hergebruiken is de key tot het hergebruiken van onze grondstoffen.

Vega of vegan opties in de kantine

En ons laatste duurzame idee voor bedrijven is om vegetarische of vegan opties aan te bieden in de eventuele bedrijfskantine. Vlees of vis staat in de top 5 redenen waardoor ons klimaat achteruit gaat. Maar wat is het verschil tussen vegetariërs of vegan? Vegetariërs eten bevat geen vlees of vis en vegan eten bevat helemaal geen dierlijke producten zoals melk of eieren. Je kan nog steeds lekker eten als je geen vlees of vis eet. Denk maar bijvoorbeeld aan een patatje met een kaassoufflé! 

Lees ook onze interessante blogs binnen de categorie duurzaam zoals 'Duurzame bewustwording binnen je bedrijf' en hoe wij kunnen helpen met circulair inrichten.

Gerelateerde posts
Search engine powered by ElasticSuite