Koude handen op kantoor? Lees deze eenvoudige tips

Koude handen op kantoor? Lees deze eenvoudige tips
9 januari 2024 102 Keer bekeken

Wat te doen tegen koude handen op kantoor? Je zit achter je computer en bent bezig met een lange mail. Maar door de kou beginnen je handen blauw en pijnlijk te worden. Iedereen kent het wel. Erg vervelend natuurlijk. Daarom beantwoorden we jouw vraag in deze blog. Koude handen op kantoor? Lees deze eenvoudige tips.

De winter is er

Nu dat de winter er is en de dagen korter zijn, dalen de temperaturen natuurlijk ook. Thuis kan je zelf de thermostaat bedienen en zelf kiezen hoe warm of koud je huis is. Maar op kantoor is het een ander verhaal. Vaak moet je dan met minimaal 10 mensen ongeveer het eens worden hoe warm of koud het is. De ene vind 18 graden al warm en de ander wilt de kachel het liefst op 22 graden. Maar hoe warm of koud mag het eigenlijk precies zijn op kantoor? Hier zijn algemene regels voor vastgelegd.

Hoe koud mag het op kantoor zijn?

Volgens de algemene regels moet je al vanaf 15 graden en hieronder beschermde kleding worden aangeboden vanuit de werknemer. En bij een gevoelstemperatuur van -6 graden mag het werk worden stilgelegd. Gelukkig wordt het nooit zo koud op kantoor. Maar een te lage temperatuur is zeker vervelend. 

Hoe warm mag het op kantoor zijn?

Hoe warm mag het op kantoor zijn? In de zomer kan het al snel warm worden. Zeker als er geen airco is op kantoor. Voor licht kantoorwerk mag het maximaal 28 graden zijn. Maar er gelden andere regels wanneer je intensief werk doet. Dan mag het maar 26 graden maximaal zijn. 

Wat te doen wanneer het te koud is op kantoor?

Wanneer het te koud is op kantoor gaat al snel de airco op verwarmen of de kachel aan. Dit is ook de snelste en makkelijkste oplossing. Maar wanneer je in een gebouw zit waar er geen goede isolatie is, moet al snel de kachel of airco heel de dag aan staan en op de hoogste stand qua verwarmen om de ruimte warm te houden. Niet erg goed voor het milieu en je portemonnee! Daarom raden we je erg aan om je kantoor goed te isoleren. Dit kan je doen door muur, vloer -en dakisolatie aan te brengen en minimaal dubbel glas (het beste is driedubbel glas of HR+++glas) te regelen. Wanneer je dat geregeld hebt, ben je al heel goed bezig voor het milieu, je portemonnee en de koude handen van je medewerkers of collega’s. Wanneer je kantoorruimte goed geïsoleerd is kan de kachel ook lager. Op deze manier worden je energiekosten lager en verdien je als het ware je investering op goede isolatie terug. Lees ook ons blog 'Onze tips om rekening mee te houden bij kantoorinrichting'.

Vloerkleden

Door een slecht geïsoleerde vloer kan veel kou door komen. Maar je gehele vloer te isoleren kan erg duur zijn. Daarom is een vloerkleed een goed alternatief. Ze bieden net dat extra laagje waardoor tocht minder goed de ruimte in komt. 

Blijven bewegen

Nog een eenvoudige tip om minder koude handen te hebben op kantoor is het in beweging te blijven. Je kan gemakkelijk koude handen krijgen wanneer je doorbloeding slecht is. Door in beweging te blijven stimuleer je je bloedsomloop en warmen je handen vanzelf op! Maar hoe blijf je in beweging op kantoor?

Ga fietsen!

Wist je dat je op kantoor zelfs een stukje kan gaan fietsen? Dat kan met een deskbike! Wanneer je achter je kantoor bureau zit of een zit-sta bureau hebt past een deskbike gemakkelijk. Zo fiets jij je een paar kilometer per dag warm.

Goed zitten? En gaan!

Een andere manier om koude handen tegen te gaan op kantoor is het gebruiken van een zitbal. Door het zitten op een zitbal corrigeer je ongemerkt je zithouding en train je tegelijk je onderrug! Let er wel op met een zitbal dat je er ongeveer maximaal een uur erop zit. Anders gaat het juist averechts werken en krijg je last van je rug.

Goed zitten voor een betere bloedsomloop

Er zijn nog meer mogelijkheden om voor een betere bloedsomloop te zorgen buiten het zitten op een zitbal. De meest eenvoudige is het aannemen van een ergonomische houding aannemen wanneer je aan je bureau zit! Met een zit-sta bureau kom je al heel ver wat betreft ergonomie op de werkvloer. Ben je benieuwd of jij en je collega’s ergonomisch de dag doorbrengen op kantoor? Vraag dan een gratis werkplekinstructie aan.

Conclusie

Nu dat je weet wat jij kan doen tegen koude handen op kantoor, is het verder aan jou om te kijken welke oplossing het meest haalbaar is voor jou. Zo ga jij de kou tegen in de winter en koude handen op kantoor verleden tijd! 

Gerelateerde posts