5 tips om je te beschermen tegen malware op kantoor

5 tips om je te beschermen tegen malware op kantoor

Ben jij zuinig op je digitale documenten? Dan wordt deze blog echt een must read voor jou. We zijn er allemaal wel bekend mee. Van die rare mails in het Russisch, of een afzender van een mail waar je nog nooit van het gehoord. Internetcriminelen dus. Zeker bij een kantoorbaan is jezelf beschermen tegen malware en ransomware echt onmisbaar en noodzakelijk. In deze blog geven we je 5 tips om jezelf te beschermen tegen digitale criminelen.

Anti malware programma’s

Om jezelf en je digitale werkplek het beste te beschermen tegen Malware is het handig om goede anti malware en anti ransomware software te installeren. Deze software zorgen ervoor dat je actief beschermd wordt tegen deze gevaren, maar waarschuwen ook als je je op sites begeeft die potentieel schadelijk kunnen zijn en ongewild zaken proberen te installeren. 

Windows heeft een standaard ingebouwde virusbescherming onder de noemer “Windows Defender”. in de nieuwste microsoft versies kun je deze vinden onder de Windows update kolom, of type onder bij het vergrootglas het woord “defender” in en klik op instellingen voor Windows defender. Zorg dat je deze geactiveerd hebt. Als je niet iets download van schimmige sites kun je vaak al uit de voeten met deze standaard bescherming.

Naast de standaard defender in Microsoft adviseren we zeker om op je zakelijke laptop een alternatief programma te gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld, Avast antivirus, Norton en Malwarebytes zijn. Wij zijn erg fan van Malwarebytes. Deze is beschikbaar als gratis versie en kun je handmatig je updates en scans op uitvoeren. Helaas biedt de gratis versie geen actieve bescherming, daarom raden we aan om zeker op je zakelijke PC de betaalde variant te nemen, om zo actieve Malware bescherming te hebben.

Nooit vreemde e-mailbijlagen openen

De tweede tip die we je willen geven is om nooit vreemde e-mailbijlagen te openen. We kennen het allemaal wel. Van die mails waarin gevraagd wordt om de gegevens in de bijlage na te kijken. Wees altijd heel voorzichtig met vreemde e-mailberichten en het vragen om bijlage te openen. 

Deze e-mails kun je in de meeste gevallen herkennen aan de slordige en niet correcte opmaak, het gebruik van onscherpe afbeeldingen in de mail of spelfouten. Zie je één van deze zaken tegenkomt, download ze dan sowieso niet direct. Kijk ook altijd goed naar vanuit welk domeinnaam de mails zijn verzonden. Is dit inderdaad van een legitiem domein, of staat er iets wat er op lijkt maar met een hele schimmige toevoeging. Open dan de bijlage in geen geval en reageer ook niet. Zorg dat je deze direct verwijderd en maak je prullenbak leeg om hem definitief te verwijderen.

Kijk altijd de domeinnamen in de links na.

Net als voor bijlagen geldt ook voor weblinks in een email dat je hier altijd voorzichtig mee moet zijn om deze te openen. Links vanuit spammails kunnen verwijzen naar meerderjarige content of andere vreemde sites. 

Ook kun je vanuit een link automatisch iets downloaden, zodat er ongevraagd een virus, malware of ransomware op je computer wordt gezet met alle gevolgen van dien. Meestal raak je door dergelijke spam al je gegevens kwijt en dit is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Net als de tip hierboven geldt:

  • Open nooit links vanuit schimmige domeinen
  • Open nooit links van mails met  veel spelfouten
  • Open nooit links in mails met niet gerelateerde of onscherpe afbeeldingen

Kijk ook altijd even na welke url er aan de links is meegegeven als je het niet 100% vertrouwd. Meestal zie je dit als je met de muis over de link heen beweegt.

Bezoek nooit onbekende websites met vreemde domeinnamen

Een andere manier om malware op je computer op te lopen is het bezoeken van schimmige websites.

Google is vrij streng qua websites maar toch kun je door een aparte search query landen op een website met niet te vertrouwen content.

Een goede manier om hierop te letten is om altijd te zoeken in Google op de naam van de betreffende site. Wat zijn de resultaten die dan naar boven komen. Ziet dit er betrouwbaar uit, zijn er eventueel reviews. Ook is het goed te kijken of er een “Google mijn bedrijf”-pagina is van de website waarop contactgegevens vermeld zijn. 

Ook is er hiervoor een browser extensie die niet zozeer malware detecteert, maar wel kijkt of de website globaal gezien te vertrouwen is.

Kijk ook altijd naar de versleuteling voor je gegevens op een website achterlaat.

Zorg voor tijdige updates

Om je te beschermen tegen malware is het ook belangrijk om je PC up-to date te houden met de meest recente software. In software zoals windows worden toch regelmatig bugs, en gaten gevonden waardoor internetcriminelen eventueel kunnen binnendringen. Zorg daarom dat je je software regelmatig update.

Sinds windows 10 voert Microsoft automatisch updates door, ofwel je krijgt een melding om te updaten, of je moet dit verplicht doen bij het afsluiten of opstarten. Ook is het goed om regelmatig te controleren of je versie van windows defender is bijgewerkt, zodat de meest actuele gevaren zijn meegenomen in de scans.

Ben je nog op een oude versie? Doe dan gelijk een systeem update en kijk of deze beschikbaar is voor jouw PC. Zakelijk gezien zou het ook een optie kunnen zijn een beheerde microsoft 365 pakket kunnen nemen, zodat de security door een professioneel bedrijf wordt beheerd en jij er geen omkijken meer naar hebt.

Bonustip

Als laatst geven we nog een bonustip :-).

Ben je zeer zuinig op je digitale spullen en documenten? Bescherm deze dan door in ieder geval wekelijks backups te maken. Dit kan uiteraard op een ouderwetse manier door een externe harde schijf te koppelen en een backup te maken. Wat misschien nog wel een beter idee kan zijn is het gebruik te maken van Cloudopslag en cloudbackupdiensten.

Microsoft biedt tegenwoordig standaard Onedrive aan waarmee je to 1GB gratis Cloudopslag hebt. Het voordeel hiervan is dat als je een nieuwe PC aanschaft en inlogt met je eigen Windows account heb je al je gegevens weer bijdehand en zorg ja altijd voor accurate gegevens. Ook zijn er tal van andere Cloud backup diensten die je op dit gebied kunnen beveiligen en ontzorgen.

Kortom

Zorg dat je altijd alert bent voor digitale criminelen, want voor je het weet ben je je documenten kwijt, hebben ze toegang tot je bankgegevens, of hebben ze al je gegevens versleuteld en kun je deze alleen maar terug kopen. Op zoek naar PC accessoires voor kantoor? Deze kun je altijd bij Albeka, de specialist in kantoorinrichting vinden.

Disclaimer: Wij zijn niet aansprakelijk voor persoonlijke en bedrijfsmatige schade.