7 opwekkende tips tegen vermoeidheid op je werk

7 opwekkende tips tegen vermoeidheid op je werk

U kent het verschijnsel vast wel. Vroeg in de ochtend heeft u uw Postvak IN nog maar nauwelijks verwerkt of de eerste gaap is al een feit. Voor de meesten onder ons slaat de kantoordip net na de middaglunch toe. U krijgt steeds meer moeite om u ogen open te houden en kijkt steeds vaker op de klok hoe lang de middag nog wel duurt. Speciaal voor u verzamelden we 7 tips die u een flinke oppepper zouden kunnen geven.

1. Een goed begin van de dag

Misschien dat u niet de grootste ontbijter bent, ’s ochtends vaak geen honger hebt en het hele ontbijt maar liever gewoon overslaat. Helaas voor u is het toch echt de belangrijkste maaltijd van de dag. Je hebt een nacht geslapen en de afgelopen 8-10 uur niets meer gegeten en gedronken. Je lichaam heeft nu energie en voedingsstoffen nodig om aan de dag te beginnen. Door te ontbijten komt je lichaam alvast op gang en zal het voeding van de rest van de dag beter kunnen verwerken. Hierdoor krijg je ook meer energie en ben je de hele dag een stuk scherper.

2. Las een 'looppauze' in

U heeft het vast al vaker gehoord: voldoende beweging helpt! Juist in de strijd tegen de energiedip is dit een supergoede tip. Wie urenlang zijn beeldscherm blijft aanstaren zonder een keer even de benen te strekken, zal merken dat de energietank langzaam maar zeker raakt uitgeput. Zorg er tenminste voor dat u na ieder uur even de benenwagen pakt. Vijf minuten lopen kan wonderen verrichten. Er is vast wel een excuus te verzinnen waarom u eventjes de benen kan strekken. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van de post of wellicht dat u uw collega wat koffie kan aanbieden.

3. Drink water in plaats van koffie

waterkoffie Maar voordat u koffie haalt voor deze collega, vertel hem dan wel welke gevolgen dit kan hebben. Natuurlijk willen we u uw kopje koffie niet ontzeggen, maar 10 keer per dag een retourtje koffieautomaat kan wel degelijk kwaad. Cafeïne droogt u lichaam namelijk eerder uit wat de vermoeidheid alleen maar zal versterken. Ga daarom voortaan wat vaker voor een bekertje water, en neem deze gelijk ook voor uw collega mee :) .

4. Al bewegend verder werken

Over de benen strekken gesproken, wat dacht u van een andere manier van werken. De voornaamste reden om vermoeid te geraken achter uw beeldscherm is het eindeloos stilzitten en niet kunnen bewegen. Een ideale manier om dit op te lossen is staand werken! Sta zit bureau is een geweldige manier om af en toe achter uw nieuwe bureau of tweedehands bureau te gaan staan. Hiermee kunt u het bureaublad makkelijk in hoogte verstellen. En dat betekent heus niet dat u heel de dag moet gaan staan. Een klein kwartiertje per dag doet al wonderen, maar langer of vaker kan natuurlijk ook. Een extra tip is het aanschaffen van een bureaufiets. Het klinkt wellicht ontzettend intensief, maar als u al zittend wilt bewegen is het een ideale afwisseling.

5. Verstandige snacks

Snoeprepen, candybars, u kent ze wel, soms kan het een lekkere oppepper zijn. Het stilt de stevige trekt zoals een bekende reclameslogan dat roept. Maar een energie-oppepper? Is dat het eigenlijk wel? Voor even misschien, want energie geven ze zeker. Alleen slechts voor de korte termijn. Deze suikerbommen geven een korte energiekick waardoor je niet veel later extra last ondervindt en een behoorlijk inkakmoment zult ervaren. Zonder dat we de Sonja Bakker proberen uit te hangen, is een stuk fruit zoals een sinaasappel of wellicht een bakje yoghurt een veel beter idee!

6. Een klein ommetje ommetje

Dat een loopje maken een goed idee is, wist u al. Maar u kunt natuurlijk een stukje verder gaan dan de koffie waterautomaat. Ga eens lekker naar buiten voor een ommetje, en plof na de middaglunch niet meteen weer in uw bureaustoel, maar maak eerst even een korte wandeling. Neem gerust een collega mee of overtuig uw baas dat jullie na tien minuten een rondje om weer fris en fruitig aan het werk kunnen.

7. Controleer uw zithouding

Een verkeerde zithouding heeft natuurlijk vervelende gevolgen. Van rug- en schouderklachten tot hoofdpijn, allemaal geen prettige ervaringen. Ook leidt een slechte manier van zitten dus tot vermoeidheid. Investeren in een bureaustoel is daarom helemaal geen gek idee. Deze stoelen hebben een ergonomisch bureaustoelen, wat er voor zorgt dat de stoel zich aanpast aan uw houding en met alle bewegingen die u maakt, goed meebeweegt.