Alles over akoestiek op kantoor

Alles over akoestiek op kantoor

Geluidsoverlast op kantoor. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Net wanneer je het druk hebt en je in alle rust je werk wilt kunnen doen, word je weer gestoord door de luidruchtige gesprekken van je collega’s. Wat nu? De akoestiek verbeteren op kantoor is vaak een onderbelicht thema in de kantoorinrichting. Eerst wordt er gekeken naar het uiterlijk, de meubels, vloeren en raambekleding, wat allemaal super belangrijk is, maar uiteindelijk wil je wel op een rustige en efficiënte manier je werk kunnen doen. In deze blog zullen we wat dieper ingaan op de akoestiek op kantoor.

Waar gaat akoestiek over?

Akoestiek gaat eigenlijk over het geluid. Geluid wordt gevormd door trillingen en deze trillingen worden meestal door lucht gedreven. Een mooi voorbeeld van akoestiek vind je bijvoorbeeld in een kathedraal of een grote dom. Hier is de akoestiek dus belangrijk om geluid verder te laten reiken. Op kantoor wil je eigenlijk het tegenovergestelde. Op kantoor wil je dat het geluid gedempt wordt. 

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat overlast van geluid een groot effect hebben op onze productiviteit en zelfs kan leiden tot stress en ziekteverzuim. De moderne kantoortuinen met een vaak open structuur en de hedendaagse arbeidsomstandigheden in onze dynamische wereld vragen om goede akoestische oplossingen.

Nog-meer-akoestiek-op-kantoor

Akoestiek in kantoorruimtes

Binnen een kantoorruimte zijn er diverse facetten die belangrijk zijn om het geluid te dempen en te verminderen. Allereerst is het goed om te kijken wat voor type muren je hebt en hoe deze zijn aangekleed. Heeft je muur een ruwe of juist een zachte wandafwerking?

Voor de wand zou je gebruik kunnen maken van akoestische wandpanelen voor optimale demping. Overigens is dit niet alleen goed voor het verbeteren van je akoestiek, maar het maakt je muur ook fraai en je totale kantoorinrichting zal hierdoor meteen een warmere uitstraling krijgen.

Naast de muur is de vloer ook erg belangrijk. Welk type vloer heb jij op kantoor? Voor een optimale geluidsdemping is tapijt nog steeds vaak het beste. Als je geen tapijten vloer hebt, zou je verspreid over de kantoorruimte ook kunnen gaan voor losse vloerkleden. Deze zullen ook je ruimte een stuk opleuken.

Naast vloeren en wanden is het belangrijk om na te denken over akoestisch meubilair die je kunt gebruiken om de geluidsgolven te dempen. 

Een aantal snelle akoestische oplossingen

 • Akoestische panelen aan de vloer en aan het plafond.
 • Akoestische vrijstaande wanden die geplaatst kunnen worden tussen de werkplekken.
 • Akoestische bureauwanden. Deze wanden zijn bedoeld om aan het bureau te monteren om zie niet alleen de bureaus te scheiden van elkaar

Heb je een grote kantoortuin?
Dan kunnen we globaal alle volgende akoestische adviezen meegeven.

 1. Zorg voor kleine ruimtes. Deel je kantoor op in diverse kleine ruimtes door middel van muren of scheidingswanden
 2. Zorg voor goede vloerbekleding. Kleden zorgen voor goede demping van het geluid.
 3. Bedek je plafond met akoestische panelen.
 4. Maak gebruik van dempende raambekleding
 5. Laat scheidingswanden op een juiste manier terugkomen in je inrichting
 6. Kies voor kantoormeubelen die met stof bekleed zijn
 7. Plaats verspreid over je inrichting ook wat planten
 8. Indien niet te vol kun je ook nog wandpanelen in overweging nemen

Met bovenstaande tips kun je je kantoor op een goede en akoestische manier inrichten. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens contract met ons op, of bezoek één van onze showrooms en ontvang direct goed advies voor het oplossen van je akoestische vraagstukken.

Ontdek ook ons uitgebreide assoritement aan gloednieuwe bureaustoelen en bureaus maar ook het tweedehands kantoormeubilair zoals gebruikte bureaus, bureaustoelen en nieuwe acrhiefkasten en tweedhands archiefkasten.