De voordelen van een dynamische bureaustoel

De voordelen van een dynamische bureaustoel

Door de automatisering en verschuivingen met betrekking tot werken en beroep, is het heden ten dage zeer van belang wat voor type bureaustoel u aanschaft. Een bureaustoel moet niet alleen mooi zijn, of goed zitten, maar het moet ook bijdragen aan comfort, verbetering, ergonomie en dynamiek. Uiteraard hangt dit ook af van de hoeveelheid uur de bureaustoel op een dag gebruikt wordt. Ook is er  een verschil te maken of u de bureaustoel alleen thuis gebruikt, of op het werk. Een goede bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn, de rug- en armleuningen moeten verstelbaar zijn. Ook moet de juiste afstand van het zitvlak te bepalen zijn. In een ander artikel leggen we precies uit hoe de bureaustoel op een goede manier ingesteld kan worden. Daarbij zijn er ook op Europees en landelijk niveau richtlijnen aangeven, waaraan een goede bureaustoel moet voldoen.

 

Verkeerde zithouding en te veel zitten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zeker 80% van de Nederlanders verkeerd zit en niet de juiste en ideale zithouding aanneemt. Een goede zithouding is essentieel! Als u meer dan 5 uur per dag aan uw bureau werkt, is het belangrijk niet te besparen op een goede bureaustoel.  Vreemd genoeg zijn wij mensen meer geneigd om een mooi en duur bankstel of fauteuil aan te schaffen waar we bijna niet op zitten en op een goede bureaustoel zoveel mogelijk proberen beknibbelen. Belangrijk om te vermelden is dat het niet alleen gaat over een verkeerde zithouding, maar ook over structureel te veel zitten. Structureel te veel zitten verhoogt de kans en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Uiteraard is het van belang om, zeker als u veel zit, sowieso een goede bureaustoel aan te schaffen. Maar eigenlijk adviseren wij u om in een andere richting te denken. Ons advies is eigenlijk, om meer dynamisch te gaan werken. Dynamisch werken omvat eigenlijk het beter combineren van zitten en staan en hierin een goede balans aan brengen. De beste verhouding is 75% om 25%. In de praktijk zou dit neer komen op 15 minuten per uur staan of bewegen.   Ergonomisch Zitten  

Wat is een goede bureaustoel?

Naast deze combinatie zou het goed kunnen zijn om te denken aan een andere manier van zitten. Dus niet te kiezen voor een standaard bureaustoel, maar juist om te kiezen voor bijvoorbeeld een Swopper, stakruk, zitbal, bureaufiets, sta-mat, of een loopband.  Deze alternatieve “bureaustoelen”, zijn niet alleen meer ergonomisch, maar juist meer dynamisch. Deze zit- en sta-hulpen verhogen de activiteit op de werkvloer, daarom noemen we dit tegenwoordig ‘dynamisch werken”. Overwegend geven deze alternatieve manieren van zitten, of staan achter het bureau, een betere ondersteuning aan de rug en de wervelkolom en maken de keuze makkelijker om achter het bureau vandaan te komen.

Toepasbaar voor iedereen

Deze nieuwe, dynamische manieren van zitten zijn niet alleen goed als u een team heeft met wat oudere mensen, maar ook zou het een verantwoorde keuze zijn om juist hiervoor te kiezen als u een jong team heeft. Met tientallen jaren aan werk in het verschiet is het als werkgever goed om hierin een bewuste keuze te maken. De keuze om het dynamische werken juist bij een jongere generatie al te integreren is zeer aan te bevelen. Als u uw kantoor, of bedrijfsruimte in gaat richten, of als u voor de keuze staat om nieuw kantoormeubilair aan te schaffen, is dit eigenlijk noodzakelijk om hier over na te denken. Denk hierbij dan aan minimaal de volgende punten:  

  • Als u een bureaustoel aanschaft, kies dan voor een bureaustoel die voldoet aan een goede en ergonomische bureaustoel zithouding
  • Als u kiest voor een bureaustoel, denk en vergelijk dan ook eens de alternatieven, zoals een swopper, stahulp op bureaufiets.

  Een optie zou ook kunnen zijn, om per aantal werkplekken een sta-hulp, of bureaufiets aan te schaffen. Op ons eigen kantoor hebben we diverse  dynamische producten geïntegreerd, omdat wij de noodzaak en het belang van een gezonde werkomgeving inzien. De dynamische stoelen zorgen niet alleen voor een lichamelijke verbetering, maar de productiviteit zal ook omhoog gaan. Als je lang zit, valt je lichaam als het ware in slaap. Doorbreek je ieder uur dit systeem, zal de productiviteit, maar ook de concentratie toenemen.

Aeris ergonomische 3D bureaustoel

Diverse bekende merken Dynamische bureaustoelen

Wij maken bewust de keuze om deze alternatieve manier van staan te promoten, hiervoor hebben we diverse bekende merken en leveranciers benaderd. In ons assortiment vindt u producten van merken als Aeris, Markant, E-Brands, Rovo en Ongo. Deze merken staan garant voor kwaliteit en een betere zit, of sta houding. Al deze producten zijn aan te passen naar uw eigen smaak en voorkeur. Ook zijn de producten niet alleen gemaakt voor een verbeterde zit en sta houding, maar ook is rekening gehouden met een mooi design.

Adviseur dynamisch zitten en werken

Wilt u graag meer weten, of eens wat meer inhoudelijk advies? Voor uzelf, of voor uw bedrijf? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn de specialist in dynamisch werken! Indien gewenst verzorgen wij trainingen en zitinstructies voor het zitten achter uw bureau, of het dynamisch werken op kantoor.