Duurzame meubels kopen

Duurzame meubels kopen
12 januari 2023 146 Keer bekeken

Waarom zou ik duurzame meubels kopen? In deze tijd van circulariteit en duurzaamheid is het belangrijk om bewust te zijn van de eventuele impact van het kopen van nieuwe spullen en om te weten hoe je dit kunt voorkomen. We vertellen je in deze blog alles over het probleem van nieuwe meubelen en willen je graag bewuster maken voordat je overgaat op de aankoop van nieuwe producten.

Het probleem van nieuw meubilair

Wat is nu eigenlijk het probleem? Om het probleem uit te leggen moeten we even wat verder terug in de tijd. De meubels die tot halverwege de vorige eeuw werden aangeschaft waren van hoge kwaliteit en konden levenslang mee. Die “ouderwetse” meubels die je wel eens bij je opa en oma ziet staan zijn dus vaak van supergoede kwaliteit!

Door de jaren heen is de vraag naar hippe, trendgebonden en vooral goedkope meubels enorm gestegen. Deze enorme vraag werd en wordt nog steeds beantwoord met een enorm antwoord. Namelijk een gigantische massaproductie van goedkope meubeltjes die maar een paar jaar meegaan. Net als “fast fashion” is er dus ook “fast furniture”. De goedkope meubels zijn nadat ze versleten of niet meer werken ook echt afgeschreven en het is niet meer de moeite ze te repareren.

Wat gebeurt er eigenlijk met al die meubels die worden weggegooit? Worden die netjes gerecycled? Helaas vaak niet. We zullen niet te veel met cijfers gaan gooien maar om je even een beeld te geven willen dit toch even met je delen:

  • Per jaar wordt er alleen in Europa al meer dan 11 miljard kilo aan meubels weggegooid. Dat is een elf met negen! nullen.
  • 85% hiervan wordt verbrand of eindigt op de schroothoop. Een niet zo’n fraaie plek met afval zover als het oog kan zien.
  • Ongeveer 10% wordt maar gerecycled.

Dit moet anders kunnen, toch?

De oplossing

De oplossing begint bij jezelf. Denk maar aan het bekende spreekwoord “Een betere wereld begint bij jezelf”. Het is dus goed om je vóór de aankoop van nieuwe meubels af te vragen wat de eventuele impact is en of het echt nodig is om nieuwe meubels aan te schaffen. Als je iets nieuws koopt wordt het oude hoogstwaarschijnlijk weggegooid en moet er iets nieuws geproduceerd worden. Bovendien krijg je te maken met transport en eventuele verpakkingsmaterialen.

Niet kopen is dus het meest duurzaam. Maar zijn je meubels wel echt aan vervanging toe en heb je echt nieuw meubilair nodig? Kies dan voor een duurzame oplossing. De meest duurzame en milieubewuste oplossing is het hergebruiken van meubilair. De levensduur van het tweedehands meubilair wordt dankzij je aankoop verlengt en er hoeft niets nieuws geproduceerd te worden. Dat is een mooie win-win situatie.

Duurzaam, tweedehands meubilair bij Albeka

Bij Albeka verkopen we het liefst tweedehands meubelen. We zijn daarom ook de hele dag bezig om oude meubels een nieuw leven te geven. We halen door Nederland en België kantoorpanden leeg om de meubels en de overige inboedel een nieuw leven te geven. Dit doen we aan de hand van onze “5 R-methode”. Deze 5 R’s staan voor reuse, repair, refurbish, repurpose en recycle.

Reuse:

“Reuse” is uit het hele rijtje het meest duurzaam. Onze reused meubels zijn producten die we alleen maar hoeven te controleren en schoon te maken. Er hoeft dus niets gerepareerd te worden aan deze meubels.

Repair:

Als een meubelstuk iets meer aandacht nodig heeft omdat er bijvoorbeeld een functie niet helemaal meer werkt, dan zetten we “Repair” in. We proberen een meubelstuk altijd zoveel mogelijk te repareren met gebruikte onderdelen.

Refurbish:

Bij “Refurbishing” gaan we een meubelstuk écht opknappen. Dus naast eventuele reparaties wordt er bijvoorbeeld een stoffering van een stoel vervangen, wordt een kast opnieuw gepoedercoat of krijgt een bureau een nieuw blad.

Repurpose:

“Repurposing” vereist wat creativiteit, maar is een mooie manier om oude en anders afgedankte spullen opnieuw in te zetten. Oude werkbladen worden gebruikt om een plantenbak van te maken of worden gebruikt voor een borderrand in een tuin. Of er wordt een stoffering van een stoel gemaakt van oude spijkerbroeken.

Recycle:

Als laatste maken we gebruik van “Recycling”. Alles wat niet meer geschikt is om te verkopen wordt ontmanteld. Losse onderdelen van meubels worden meestal opnieuw gebruikt, maar de rest wordt netjes gescheiden om vervolgens gerecycled te worden.

De bottom-line is is dat we zo min mogelijk weggooien en zo veel mogelijk herinzetten. Door met z’n allen meer opnieuw te gebruiken kunnen we de afvalberg verkleinen. Kies bewust en ga voor duurzaam, tweedehands meubilair. Laten we daar samen voor gaan!

We hebben ook een video gemaakt over waarom je het beste duurzaam kunt kopen. Deze kun je hier bekijken:

Gerelateerde posts
Search engine powered by ElasticSuite