Waar moet een goede ergonomische bureaustoel aan voldoen?

Waar moet een goede ergonomische bureaustoel aan voldoen?
17 augustus 2021 113 Keer bekeken

Als je van plan bent om een ergonomische bureaustoel te gaan kopen, dan wil je natuurlijk van te voren graag weten waaraan de stoel moet voldoen. In deze blog gaan we jou meer vertellen over de verschillende functies die een goede kantoorstoel sowieso moet hebben!

Ergonomische bureaustoelen verschillen ten opzichte van de standaard bureaustoelen aangezien ze voorzien zijn van diverse functies die er voor zorgen dat je klachten in je nek en rug kan voorkomen.

Hieronder zullen we aantal basis- en luxere functies aan je uitleggen waarover de beste bureaustoelen beschikken. Hoe kies je de beste bureaustoel voor je rug en gezondheid uit, lees je in ons uitgebreide blog.

Verstelbare armsteunen

Goede ergonomische bureaustoelen beschikken vrijwel altijd over verstelbare armsteunen. Door het gebruik van verstelbare armsteunen zorg je ervoor dat je armen in de juiste houding worden gebracht als je aan het werken bent. Verstelbare armsteunen kan je onderverdelen van 1D tot 4D armleggers. Hieronder een korte uitleg van deze type armleggers:

  • 1D armleggers: Verstelbaar in hoogte.
  • 2D armleggers: Verstelbaar in hoogte en breedte.
  • 3D armleggers: Verstelbaar in hoogte, breedte en diepte.
  • 4D armleggers: Verstelbaar in hoogte, breedte, diepte en draaibaar.

Instelbare zithoogte

Je wil met de juiste zithoogte achter jouw bureau gaan werken. Daarom is het fijn als de  bureaustoel beschikt over een instelbare zithoogte. Deze instelbare zithoogte kan je vaak instellen met een hendel die onder de zitting aanwezig is. Je zitting staat op de juiste hoogte als je benen een hoek hebben van 90 graden.

In hoogte instelbare rugleuning

Om rugklachten te voorkomen, is het belangrijk dat je bureaustoel beschikt over een rugleuning die in hoogte instelbaar is. Bij een in hoogte instelbare rugleuning kan je de hoogte van je rugleuning aanpassen op de gewenste hoogte voor jou. Wij raden je aan om de hoogte van de rugleuning zo in te stellen dat je met een rechte rug zit zodat je niet voor langere tijd een verkeerde rughouding hebt wat voor klachten zorgt.

Kantelbare rugleuning

Vind je het fijn als jouw rugleuning kantelbaar is? Dan is een ergonomische bureaustoel met een kantelbare rugleuning een goede oplossing voor je. Met een kantelbare rugleuning kan je jouw rugleuning naar achteren neigen. Dit kan erg helpen op het moment dat je veel werkt achter een bureau en je na een paar uur werken even je rug in een andere houding wil laten rusten.

Synchroonmechanisme

Een synchroonmechanisme zorgt ervoor dat zowel je zitting als je rugleuning naar achteren kunnen worden gekanteld. Het voordeel van dit mechanisme is dat je rug een hoek van 90 graden blijft behouden ten opzichte van je benen.

Hoofdsteun

Een hoofdsteun kan helpen om nekklachten te voorkomen, maar is geen absolute must waar een bureaustoel aan moet voldoen. In de basis is het belangrijk dat je ogen in een rechte lijn staan met het beeldscherm waar je naar kijkt. Dan bevindt je nek zich namelijk in een rechte houding en wordt de kans op nekklachten drastisch verminderd.

Mocht je toch liever een video over willen zien waarin we dit aan je uitleggen? In deze video laten we je precies zien welke functies een goede ergonomische bureaustoel sowieso moet hebben!

Gerelateerde posts
Search engine powered by ElasticSuite