Onze mooie ergonomische bureaustoelen op een rij
Miskoop
We kennen het allemaal wel. Je hebt een bureaustoel gekocht, maar uiteindelijk krijg je last van je nek en schouders. Je ziet dat de stoel amper in te stellen is en wat je wel kan instellen vermindert niet je klachten. We kunnen dus wel concluderen dat deze bureaustoel niet bijzonder ergonomisch is.
Ergonomisch? Wat is dat?
Maar wat is dan wel een ergonomische bureaustoel? Bij een goede bureaustoel kan je verschillende aspecten van de bureaustoel instellen; de zithoogte, de rugleuning en hoogte van de rugleuning en armsteunen. En wat een bureaustoel helemaal afmaakt is wanneer het een verstelbare zitdiepte en 4D armsteunen heeft. Wat betreft armsteunen zijn er verschillende levels waarin je ze kan instellen.
De verschillende soorten armsteunen
Vaste armsteunen: De armsteunen kan je niet aanpassen. Deze raad ik je ook daarom niet aan.
1D armsteunen: De armsteunen zijn op 1 manier in te stellen. Vaak is dit alleen de hoogte.
2D armsteunen: De armsteunen kan je op 2 manieren instellen. Vaak is dit de hoogte en de breedte.
3D armsteunen: De armsteunen zijn op 3 manieren in te stellen; de breedte, hoogte en diepte.
4D armsteunen: Dit is de beste keuze. Deze armsteunen kan je namelijk op 4 manieren instellen. In de breedte, hoogte en diepte. Én je kan ze ook nog draaien.
Certificeringen; NEN 1335 en NPR 1813
In Nederland hebben we verschillende arbo certificeringen om aan te duiden dat een bureaustoel aan de minimale ergonomische normen voldoet.
De NEN 1335 geeft aan dat het aan de eisen van de Europese norm voldoet. Deze bureaustoelen zijn voornamelijk geschikt voor mensen van 151 tot en met 192 centimeter.
De certificering NPR 1813 is voor alle lange mensen onder ons. Omdat wij in Nederland gemiddeld wat langer zijn dan de meeste mensen in de wereld hebben ze deze normering opgesteld. De bureaustoelen die aan deze normering voldoen zijn raad ik ook zeker aan aan de mensen die langer zijn dan 192 centimeter.
Dé top 10 ergonomische bureaustoelen
Nu dat je weet waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen zal ik een paar voorbeelden noemen zodat jij later een bureaustoel kan kiezen die het meest ergonomisch en comfortabel voor jou zal zijn.
1. Swoppers
De Swopper is dé ergonomische stoel, ook al heeft deze stoel geen armleuningen. Maar hoe kan het dan dat deze stoel blijkbaar zo goed voor je is? Dat komt door de techniek die erachter zit. Het zitgedeelte van de Swopper kan in 3 dimensies bewegen, namelijk naar voren, achter en omhoog. Door de vrijheid van het bewegen komt er geen druk op je ruggenwervels en omdat je maar op één manier op deze stoel kan zitten. Zulk soort stoelen worden ook wel dynamische stoelen genoemd.
2. Rovo XP 4015 ergo balance systeem 19565
De Rovo is ook een dynamische stoel en heeft dezelfde techniek als de Swopper. Hij kan in 3 richtingen bewegen en door een dynamische zithouding train je gelijk je rugspieren. Dit helpt om rugklachten te voorkomen en te verminderen.
3. Giroflex 64 met comfort zitting 3578
Deze bureaustoel beschikt over een puntsynchrone Organicmove-mechanisme, dit is het kracht- en bewegingscentum van de stoel, die voor een actieve zithouding soort. Ook bezit de stoel over een tweezone-zitprofiel. Het bekkengebied wordt door het achterste gedeelte van de zitting ondersteund en voorkomt dat je uit de stoel glijdt. Dit voorkomt dat je onderuit gezakt opeens in je stoel zit.
4. Rovo XP 4015 S1
Als je op zoek bent naar een bureaustoel waar je veel functies kan instellen, dan zit je wel snor met deze mooie ergonomische bureaustoel. De synchroonmechaniek heeft zijdelings veerkracht en gewichtsinstelling. Dit betekent dat je de stoel op 5 verschillende hoeken kan vastzetten. Verder heeft deze bureaustoel ook een in diepte verstelbare lendesteun. Dit is een mechanisme in de rug van de stoel waardoor je hem meer of minder hol kan zetten
5. Bureaustoel Ayven
Zoals ik al eerder in deze blog vertelde zijn er verschillende normeringen voor bureaustoelen. Deze bureaustoel beschikt bijvoorbeeld over de normering NPR 1813. Dat betekent dat deze stoel ook geschikt is voor de langere mensen onder ons of mensen met diverse lichaamstypes. En wat ook mooi meegenomen is, is dat je 10 jaar garantie krijgt ipv de standaard 5 jaar.
6. Bureaustoel Therapod Large
Een bureaustoel is niet persé meer ergonomisch wanneer het een hoofdsteun heeft, maar merk je dat je nek klachten hebt? Dan kan een hoofdsteun hiervoor een oplossing bieden. Doordat je je hoofd laat rusten kan dit verlichting brengen in de nekspieren. De hoofdsteun is in hoogte verstelbaar, maar toch zal niet iedereen profiteren door de vaste hoogte van de rugleuning. Verder heeft deze stoel de Donati D109 mechaniek met automatische gewichtsverdeling waardoor al het gewicht niet op één plek wordt gefocust en je voor een lange tijd comfortabel op deze stoel kan zitten.
7. Bureaustoel Nathan
Als je op zoek bent naar een bureaustoel met een geweldige ondersteuning voor de rug, dan is de bureaustoel Nathan wat voor jou. Door de lendensteun kan je de bolling van de rugleuning naar jouw wensen aanpassen en wordt je zithouding gelijk gecorrigeerd tijdens het gebruiken van deze stoel. Verder beschikt deze stoel over de NEN 1335 normering doordat je naast de lendesteun ook andere punten van de stoel kan instellen. Bijvoorbeeld de kantelbare zitting en rugleuning.
8. Bureaustoel Job
Ben je op zoek naar een bureaustoel, maar zit geen enkele stoel goed omdat je bovengemiddeld lang bent? Deze bureaustoel heeft het NPR 1813 certificaat, wat betekent dat ook deze stoel geschikt is voor lange mensen. Verder beschikt deze stoel over een zitneigverstelling van 5 graden. Dat betekent dat je de zitting aan de voorkant maximaal 5 graden omhoog kan zetten zodat de druk van je bovenbenen gaat.
9. Bureaustoel Every 366
Door de FLEXTECH synchroontechniek die deze bureaustoel heeft, heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het zitten. Je kan bijvoorbeeld naar links of rechts leunen en de stoel beweegt dan mee. Hierdoor wordt je ruggenwervel minder belast en hebben kleine aanpassingen in je zithouding grote impact op hoe ergonomisch je zit.
10. Bureaustoel Shine
En dan eindigen we deze top 10 met een budget stoel. Bij de bureaustoel Shine krijg je veel stoel met mogelijkheden voor weinig geld. Deze mooie ergonomische bureaustoel heeft een netrug waardoor je het gevoel krijgt alsof de stoel ademt. Ook wordt de kans op een zweetrug gelijk een stuk kleiner. Erg handig voor die warme zomermaanden! Doordat je veel aan de stoel kan aanpassen is de stoel voor een lange tijd comfortabel.