Wanneer kies ik voor een zit-sta bureau?

Wanneer kies ik voor een zit-sta bureau?
31 maart 2022 86 Keer bekeken

Tegenwoordig kom je hem overal tegen; het zit-sta bureau. Een bureau dat je zowel kunt gebruiken om zittend achter te werken als in een handomdraai omhoog zet om staand aan de slag te kunnen.

Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van ten opzichte van een standaard bureau en waarom zou je kiezen voor een zit-sta bureau?

In deze blog vertellen we je graag alles wat jij moet weten over de voordelen én de aanschaf van een zit-sta bureau. Bekijk ook gerust onze collectie nieuwe bureaus en gebruikte bureaus.

Je voorkomt rug-, nek en schouderklachten

Veel mensen in Nederland hebben een zittend beroep. Mensen met een kantoorbaan bijvoorbeeld zitten gemiddeld meer dan 9 uur per dag. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit niet goed voor je is. Daarom biedt een zit-sta bureau een prachtige oplossing. Een zit-sta bureau biedt de mogelijkheid om op je werkdag makkelijk te wisselen tussen staand werken en zittend werken. Dat wisselen van je werkhouding is erg belangrijk, want heel de dag staand werken is ook niet goed voor je. We raden je aan om maximaal 60 minuten achter elkaar en maximaal 4 uur per dag staand te werken.

Een zit-sta bureau stimuleert meer beweging

Als je staand aan het werk bent ben je sneller geneigd even een rondje te lopen, omdat je al een actieve houding hebt. Dit rondje kun je goed gebruiken om even wat uit de printer te pakken of om een bakje koffie te halen.

Staand werken zorgt voor meer productiviteit

Je zult tijdens je dag werken op kantoor wel eens merken dat je je focus verliest of zelfs een beetje suf wordt. Zeker na je koffie- en/of lunchpauze. Dit wordt ook wel de after lunch-dip genoemd. Staand werken biedt de oplossing. Door staand te werken zijn je hersenen veel actiever en heb je minder snel last van sufheid. Zo ben je dus veel productiever. Een handige tip: zet je bureau voor je lunch alvast op stahoogte. Zo kun je na je lunch gelijk staand aan de slag!

Staand werken kan ziektes voorkomen

Staand werken is dus gezond en zorgt voor meer productiviteit. Maar wist je dat sommige onderzoeken zelfs beweren dat je met de juiste balans tussen zittend en staand werken ook ziektes kan voorkomen?  Denk hierbij aan ziektes als obesitas, diabetes II en hart- en vaatziektes. Echter zijn er ook onderzoeken die beweren dat dit niet het geval is. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat af en toe staand werken in ieder geval geen kwaad kan!

Met een zit-sta bureau verbrand je calorieën

Als je staand werkt beweeg je een stuk meer dan als je zittend aan het werk bent. Je verbrand dus ook meer calorieën op het moment dat je staand werkt. Bovendien maakt een zit-sta bureau het ook mogelijk om hem te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een bureaufiets. Zet het bureau op stahoogte en schuif aan met je bureaufiets. Zo heb je tijdens je werk nóg meer beweging en kun je nóg meer calorieën verbranden.

Makkelijk in hoogte te verstellen

Een ander bijkomend voordeel is dat een zit-sta bureau heel makkelijk in hoogte is in te stellen ten opzichte van een standaard bureau. Hierbij moet je vaak onder het bureau zijn om de hoogte in te stellen. Niet zo handig dus.

Met zowel een handslinger als een elektrisch zit-sta bureau is het zeer eenvoudig om deze op gewenste hoogte in te stellen. Dit is ideaal op een flexplek in een flexkantoor of een andere omgeving waar een bureau meerdere gebruikers heeft.

Verschillende gebruikers kunnen het zit-sta bureau makkelijk naar wens in hoogte instellen, of ze nu zittend of staand willen werken. Veel elektrische zit-sta bureaus bieden daarnaast ook de mogelijkheid om verschillende gebruikersinstellingen op te slaan.

Een zit-sta bureau aanschaffen; waar moet je op letten?

Je bent overtuigd van alle voordelen van een goed zit-sta bureau en wil er graag een aanschaffen. Maar waar moet je op letten?

 • Is het überhaupt een zit-sta bureau?

Niet elk bureau met een handslinger of elektrische verstelbaarheid is gelijk een zit-sta bureau. Sommige standaard bureaus zijn ook voorzien van een van deze instellingen om de instelbaarheid eenvoudiger te maken. Sommige standaard bureaus kunnen ook best hoog; soms wel 90 cm. Dit lijkt hoog genoeg om staand achter te werken, maar dit is het voor de meeste mensen niet. Dit brengt ons gelijk bij het volgende punt.

 • Let goed op de minimale en maximale hoogte van het bureau.

Niet elk zit-sta bureau is immers geschikt voor jouw lengte. Wellicht kan het zit-sta bureau niet hoog genoeg voor jouw lengte? Misschien kan hij zo hoog, dat je die hoogte niet eens nodig hebt. Let dus goed op de hoogte.

Een goede verkoper kan jou precies vertellen welke hoogte een zit-sta bureau voor jou moet zijn. Een beetje zit-sta bureau komt met zijn maximale hoogte vaak wel tot 115 á 130 cm.

 • Elektrisch of handslinger?

Dit is een kwestie van voorkeur en budget. Een handslinger zit-sta bureau is op zich makkelijk in te stellen, maar niet zo makkelijk als een elektrisch verstelbaarbureau. Daarnaast biedt hij niet de mogelijkheid om gebruikersinstellingen op te slaan. Hierdoor zijn ze vaak wel een stukje goedkoper dan elektrische zit-sta bureaus. Met een elektrisch zit-sta bureau is het heel makkelijk om het bureau op jouw gewenste zit- en/of stahoogte te brengen. Bovendien is hij vaak voorzien van een display met de hoogte en biedt hij de mogelijkheid om verschillende gebruikersinstellingen op te slaan. Zo heb je het bureau binnen een handomdraai op jouw gewenste zit- en stahoogte.

 • Degelijk

Wat ook belangrijk is bij de aankoop van een zit-sta bureau, is de degelijkheid. Belangrijk is dat je geen rommel koopt. Zeker bij een elektrisch zit-sta bureau wil je niet dat bijvoorbeeld de motor van het bureau steeds problemen heeft.

Een degelijk zit-sta bureau is niet goedkoop, maar zeker als je veel gebruik maakt van je werkplek is het de investering dubbel en dwars waard!

 1. Zit-sta bureau Sky-line Swing - 160 x 80 cm
  -15%
  • 20646
  Zit-sta bureau Sky-line Swing - 160 x 80 cm
  Nog 0 op voorraad
  Binnen 7 werkdagen (NL)
  Special Price 513, 22 424, 15 Regular Price 603, 79 499, 00
 2. Gispen elektrisch zit-sta bureau, bladkleur naar keuze, 120 x 80 cm, hoogte verstelbaar onderstel
  -15%
  • G102148
  Gispen elektrisch zit-sta bureau, bladkleur naar keuze, 120 x 80 cm, hoogte verstelbaar onderstel
  Binnen 7 werkdagen (NL)
  Special Price 328, 09 271, 15 Regular Price 385, 99 319, 00

Conclusie

Zo zie je dat een zit-sta bureau echt veel voordelen biedt. Niet alleen op het gebied van gezondheid en productiviteit, maar ook op het gebied van efficiëntie. Daarnaast weet je nu ook waar je op moet letten als je overgaat op de koop van zo’n zit-sta bureau.


Bij Albeka hebben we een ruim assortiment aan te gekke zit-sta bureaus in vele afmetingen en kleurstellingen. Kijk op www.albeka.nl en maak kennis met ons assortiment in zit-sta bureaus en vele andere gebruikte en nieuwe kantoormeubelen of kom langs in een van onze showrooms in Hendrik Ido Ambacht, Nieuwegein of Zoetermeer!

Gerelateerde blogs