Wat is de ladder van Lansink?

Wat is de ladder van Lansink?
18 november 2022 41 Keer bekeken

De ladder van Lansink is een hiërarchisch model voor het verbruik van afval. Dit is in Jip en Janneke taal gewoon een model wat de meest milieuvriendelijke manier van afvalverwerking naar de minst milieuvriendelijke manier van afvalverwerking prioriteert.

Het model is bedacht door de Nederlandse politicus Ad Lansink. Hij diende de motie voor het model in 1979 in in de Tweede Kamer. Het model wordt nog steeds gebruikt en is nu relevanter dan ooit tevoren.

Wij laten je in deze blog zien hoe het model precies werkt en wat deze inhoudt. Ook vertellen we je graag hoe dit model terugkomt in de bedrijvigheid van Albeka.

Het model

De Ladder van Lansink bestaat uit 6 stappen van A t/m F. A is de meest milieuvriendelijke en F is de minst milieuvriendelijke stap.

We gaan je vertellen wat deze stappen allemaal inhouden.

Preventie

Preventie betekent voorkomen. Denk hierbij aan je eigen tasje meenemen als je gaat winkelen of boodschappen gaat halen zodat je geen plastic tasje hoeft te kopen of te kiezen voor producten die onverpakt zijn.

Stel je zelf ook altijd de vraag: “Heb ik het echt nodig?” als je een nieuw product aanschaft. Niet kopen is namelijk het meest duurzaam, er hoeft dan niets geproduceerd of verbruikt te worden.

Hergebruik

Als je een product echt nodig hebt is hergebruik een hele duurzame oplossing. Met hergebruik zorgen we ervoor dat een product wat misschien weggegooit dreigt te worden, opnieuw wordt gebruikt.

Heb je nieuwe kleding nodig? Probeer eens vintage of tweedehands. Op zoek naar nieuwe huishoudapparatuur? Kijk eens op Marktplaats.

Flessen met statiegeld of bijvoorbeeld huren van producten zijn ook voorbeelden van hergebruik.

 1. Ahrend verrijdbaar ladeblok, aluminium, 54 x 32 x 80 cm, 3 laden
  • G102060
  Ahrend verrijdbaar ladeblok, aluminium, 54 x 32 x 80 cm, 3 laden
  Binnen 7 werkdagen (NL)
  95, 59 79, 00
 2. Newstar monitorarm, zwart, geschikt voor 2 monitoren
  • G103348
  Newstar monitorarm, zwart, geschikt voor 2 monitoren
  Binnen 7 werkdagen (NL)
  42, 35 35, 00
 3. Schaffenburg scheidingswand, mint, 65 x 180 cm
  • GSW180
  Schaffenburg scheidingswand, mint, 65 x 180 cm
  Binnen 7 werkdagen (NL)
  Special Price 119, 79 99, 00 Regular Price 131, 89 109, 00

Recycling

Helaas zijn niet alle producten direct opnieuw te gebruiken. Toch zijn deze producten niet gelijk afgeschreven of zijn ze rijp voor de schroothoop. Zeker niet; gelukkig is er ook nog zoiets als recycling. Bij recycling wordt het afval gebruikt als een grondstof voor nieuwe producten. Ontmanteling van producten is hierbij van groot belang. Als we bij Albeka een product binnen krijgen en deze is niet meer geschikt voor hergebruik, ontmantelen we het product en zorgen we dat ijzer, aluminium, koper, plastic, karton en hout allen gescheiden worden om vervolgens gerecycled te kunnen worden.

Energie

Als geen van bovenstaande stappen genomen kunnen worden, krijg je de stap energie. Dit betekent dat het afval gebruikt wordt als brandstof. Als het afval verbrand wordt binnen een energiecentrale kan de warmte zorgen voor nieuwe energie. Kort gezegd wordt het afval gebruikt om nieuwe energie op te wekken. Dit is uiteraard niet de meest circulaire oplossing.

Verbranden

Verbranden is de volgende stap op de Ladder van Lansink. Dit is niet bepaald een wenselijke situatie. Het afval wordt op een groot stuk land verbrand. Bij de verbranding van het afval komen veel schadelijke stoffen vrij. Verbranding op grote schaal heeft veel impact op het milieu. Schrik niet; de schatting van een Amerikaans onderzoek zegt dat zo’n 40% van het wereldwijde afval wordt verbrand.

Storten

Helemaal onderaan staat storten; de minst milieuvriendelijke stap en dus absoluut niet wenselijk. Door afval te storten gaan eventuele recyclebare grondstoffen verloren en wordt er helemaal niks gewonnen. Er is dus bij storten sprake van enorme verspilling van waardevolle grondstoffen.

Bij Albeka dagen we onszelf constant uit om te zoeken naar nieuwe manieren om te verduurzamen op elk aspect. We verkopen het liefst tweedehands kantoormeubelen waar we zo min mogelijk aan hoeven te repareren. Zo kan het product er jaren tegenaan zonder dat er ook maar iets verbruikt hoeft te worden.

We zijn ons er ook van bewust dat dit helaas niet altijd mogelijk is. Soms heeft een product dat bij ons binnenkomt gewoon even wat meer aandacht nodig. Bij reparatie hergebruiken we zo veel mogelijk oude onderdelen zodat er niets nieuws geproduceerd hoeft te worden. Daarnaast zetten we refurbishment in om meubelen weer in een goede staat te krijgen.

Nu weet je precies wat de Ladder van Lansink inhoud en hoe we het model bij Albeka gebruiken. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren.

Bekijk ons assortiment tweedehands kantoormeubilair hier.

Gerelateerde blogs