De juiste zithouding op je bureaustoel

De juiste zithouding op je bureaustoel
11 augustus 2021 590 Keer bekeken

Updated: 29-08-2023 

Als je een lange dag op kantoor zit, dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je geen klachten ervaart tijdens het ergonomisch werken. Daarom is een goede zithouding, vooral een juiste zithouding achter het bureau, essentieel. In deze blog geven we jou allerlei tips mee hoe je zorgt voor een goede zithouding voor op kantoor en hoe je je werkplek ergonomisch kunt inrichten.

Bekijk ook ons uitgebreid assortiment aan nieuwe bureaustoelen en gebruikte bureaustoelen. Maar ook bieden we diverse ergonomische bureaustoelen aan in ons assortiment, wat bijdraagt aan een ergonomisch zitten ervaring.

De juiste zithouding 7 tips op een rij

Tip 1: Zit met een rechte rug tegen de rugleuning van je bureaustoel aan

Dit is de basis voor een juiste zithouding aan het bureau. Om rugklachten te voorkomen, raden we je aan om met een rechte rug tegen de rugleuning van je bureaustoel aan te zitten. Vaak ga je namelijk na verloop van tijd allerlei verschillende houdingen aannemen als je achter je bureaustoel zit met als gevolg een verkeerde rug houding. Daarom is het belangrijk om rechtop te zitten zodat je geen last krijgt van pijn in je rug als je aan het werk bent.

Tip 2: Ondersteun je rug met een lendesteun

Je bovenrug wordt gedragen door je onderrug, wat essentieel is voor een ergonomische kantoorinrichting. Op je bureaustoel heb je hier een handige functie voor: De lendesteun. Met een lendesteun kan je de onderrughoogte bepalen. Wanneer je deze functie hebt ingesteld tot de juiste hoogte, zal je merken dat je al een stuk beter zit op je bureaustoel.

Tip 3: Houd je ogen op dezelfde hoogte als het beeldscherm

Dit zorgt voor een goede houding achter het bureau en voorkomt nekklachten. Vaak ontstaan nekklachten doordat je voor langere tijd met een verkeerde houding achter je beeldscherm zit. Vaak komt dit, omdat je beeldscherm te hoog of te laag staat waardoor je nek een niet natuurlijke houding aanneemt waardoor klachten ontstaan. Wat wij jou aanraden, is om je beeldscherm op dezelfde hoogte te zetten als je ogen. Zo zorg je ervoor dat je nek ook volledig recht is.

Tip 4: Zorg voor ontspannen schouders tijdens het werken

Misschien let je er niet altijd op, maar tijdens het werken zit je regelmatig met gespannen schouders te werken. Dit heeft er mee te maken dat je achter je bureau op je toetsenbord zit te typen en meerdere malen op de werkdag op je muis klikt. Wij raden je aan om zo veel mogelijk te werken met ontspannen schouders. Een tip hiervoor is om je armen even van je armleuningen af te halen en te kijken in welke houding je schouders zich bevinden. Dan zijn je schouders namelijk ontspannen en weet je ze de juiste houding hebben!

Tip 5: Ga elk uur minimaal 10 minuten staand werken

Gedurende een werkdag van 8 uur zitten we grotendeels op een bureaustoel en bewegen we maar weinig. Dit terwijl beweging juist erg belangrijk is! Daarom raden we je aan om elk uur minimaal 10 minuten staand te gaan werken. Zo houd je jezelf fit en zorg je voor een actieve werkhouding.

Tip 6: Laat allebei je voeten volledig op de grond rusten

Wanneer je bureaustoel te hoog staat ingesteld, weet je dat doordat je voeten niet volledig op de grond kunnen rusten. Voor een gezonde zithouding is het juist wel belangrijk dat je je voeten volledig op de grond kan plaatsen. Je voorkomt namelijk klachten in spieren in je benen en rug als je je benen op de grond rusten.

Tip 7: Houd je knieën in een hoek van 90 graden

Als je je knieën in een rechte houding brengt, dan zorg je ervoor dat spieren in je lichaam in een natuurlijke houding zitten zodat je niet snel last krijgt van klachten aan je kuiten, onder- of bovenkant rug. Vaak zie je dat bijvoorbeeld mensen die hun bureaustoel te laag hebben staan last krijgen van hun rug, omdat hun benen boven hun middel uit komen en dat zorgt voor een verkeerde zithouding en daarmee pijnklachten.

Heb je na het lezen van deze blog nieuwe ideeën gekregen hoe je voor een betere zithouding op kantoor zorgt? Wij hopen dat je hierop ‘ja’ antwoord!

Mocht je hier toch liever een video over willen zien waarin we dit aan je uitleggen? Bekijk dan deze video waarin we aan je laten zien hoe je met de juiste zithouding op je bureaustoel moet zitten!

Gerelateerde posts