Wat zijn de arbo normen NEN 1335 en NPR 1813

Wat zijn de arbo normen NEN 1335 en NPR 1813
24 november 2022 93 Keer bekeken

Als je op zoekt bent naar een bureaustoel is de kans groot dat je de termen NEN 1335 en NPR 1813 veel tegenkomt. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Goed is om allereerst te weten dat deze termen “arbo normen” zijn. Waarom deze arbo normen er zijn én wat ze betekenen gaan we je in deze blog uitleggen.

Waar komen de NEN 1335 en de NPR 1813 normen vandaan en wat houden ze in?

De NEN 1335 norm is in 2000 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat een groot deel (maar liefst 95%) van de Europese beroepsbevolking goed op zo’n genormeerde bureaustoel kan zitten. Dit is belangrijk, want de Europese bevolking verschilt veel in lichaamslengte. Een bureaustoel met deze normering is dus voor heel veel lichaamstypes goed in te stellen dankzij de uitgebreide en specifieke instelmogelijkheden.

Omdat Nederlanders gemiddeld wat langer zijn dan de meeste Europeanen is de NPR 1813 bedacht. Dit is de “Nederlandse Praktijk Richtlijn”. Stoelen die aan deze norm voldoen zijn dus ontworpen met de gemiddelde Nederlander in het achterhoofd. Ook hiervoor geldt dat 95% van de Nederlandse beroepsbevolking goed op deze bureaustoel kan zitten. Wederom dankzij de uitgebreide en specifieke instelmogelijkheden.

Goed is om te weten dat bij beide normen niet enkel de gemiddelde lichaamslengte is meegenomen, maar er ook is gekeken naar bijvoorbeeld de gemiddelde knie- en middelhoogte, gemiddelde schouderbreedte etc.

Je vraagt je misschien af hoe het mogelijk is dat een bureaustoel geschikt is voor zoveel verschillende soorten lichaamstypen. Dit wordt gerealiseerd door specifieke maatvoering en instel bereiken.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee normen?

De belangrijkste verschillen tussen de 2 normen zijn toch de instelmogelijkheden en de bereiken hiervan. Zo moet het minimale verstelbereik van de zithoogte van een NEN 1335 bureaustoel min. 40 - 51 cm zijn, waar die voor een NPR 1813 bureaustoel 41 - 55 cm bedraagt. Daarnaast moet een NEN 1335 bureaustoel 2D armsteunen hebben en een NPR 1813 bureaustoel moet uitgevoerd zijn met 4D armsteunen.

Wat is het voordeel van een bureaustoel met de NEN 1335 of NPR 1813 norm?

Het voordeel van een bureaustoel met een van deze twee normen is dat hij ergonomisch goed in te stellen is en het feit dat de bureaustoel geschikt is voor allerlei verschillende lichaamstypes.

Het nadeel is dat zo’n stoel vaak ook een stukje duurder is. Echter zijn wij er 100% van overtuigd dat een stoel met de NEN 1335 of de NPR 1813 normering de investering dubbel en dwars waard is. Het gaat tenslotte over een stukje gezondheid.

Zijn de normen (wettelijk) verplicht?

Nu je weet wat de normen inhouden, vraag je je wellicht af of de normen verplicht of misschien zelfs wettelijk verplicht zijn. Het antwoord is; nee; de normen zijn niet verplicht. Er is dus ook niemand die gaat controleren of jouw bureaustoel wel zo’n norm heeft. De arbowet stelt alleen maar dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werknemer zijn of haar werk veilig kan doen.

Wil jij een gezonde en ergonomische zithouding? Dan raden we je wel aan om te gaan voor een bureaustoel met in ieder geval een instelbare zithoogte, een kantelbare en in hoogte instelbare rugleuning en instelbare armsteunen. Zo kun je in de bureaustoel goed naar wens instellen en met een gezonde zithouding aan de slag.

Nu weet je precies wat de normen inhouden. Benieuwd geraakt naar ons aanbod in bureaustoelen met deze normen? Shop hier ons assortiment NEN 1335 bureaustoelen en hier ons assortiment NPR 1813 bureaustoelen.

Gerelateerde posts