Je bent op zoek naar een nieuwe bureaustoel of gebruikte bureaustoel. Na enige tijd scrollen op internet kom je erachter dat dit nog niet zo’n makkelijke zoektocht is. Zo veel verschillen in opties en verschillende instelmogelijkheden. In deze blog beantwoorden we alle vragen die je hebt over de opties en instelmogelijkheden bij een bureaustoel en vertellen we je waar deze goed voor zijn.
Zo weet jij precies welke bureaustoel bij jou past en voorkom je een vervelende miskoop.
Het onderstel
We beginnen makkelijk; het onderstel. Het onderstel van een bureaustoel bestaat meestal uit een voetkruis (vaak 5-tenig), een gasveer en wieltjes.
Dit zogeheten voetkruis is bij de meeste bureaustoelen gemaakt van kunststof of een metaalsoort. Bij de meeste bureaustoelen kun je ervan uitgaan dat het kunststof voetkruis van goede kwaliteit is en echt wel lang mee kan gaan. Metaal is natuurlijk wel een stuk degelijker, en zal veel minder snel slijten.
En dan de gasveer. De gasveer is een cilinder die door middel van gas je stoel in hoogte kan verstellen. De gasveer is er in verschillende groottes. Dit heeft invloed op de zithoogte. Verder in de blog lees je meer over de zithoogte.
De wielen zorgen er uiteraard voor dat de stoel kan rijden. Logisch, maar er zit wel verschil tussen wielen. De meest voorkomende zijn harde en zachte wielen. Harde wielen komen goed van pas op een zachte ondergrond. Je kunt hiermee dus makkelijk over bijvoorbeeld tapijt rijden. Zachte wielen zijn daarentegen speciaal gemaakt voor harde ondergronden. Met zachte wielen rijd je dus makkelijker over bijvoorbeeld PVC en voorkom je lelijke krassen. Naast harde en zachte wielen zijn er ook multifunctionele wielen. Deze zijn, je raad het al, geschikt voor alle soorten ondergronden.
Een bureaustoel met instelbare zithoogte
Een van de basisinstellingen van een goede bureaustoel is de zithoogte instelling. Daarom zul je deze instelling op de meeste bureaustoelen aantreffen. Hoe hoog je bureaustoel moet zijn, is afhankelijk van je lichaamslengte/verhouding. 41 - 55 cm is hiervoor de norm. De meeste bureaustoelen vallen in deze range.
Om er echter zeker van te zijn dat de stoel de juiste hoogte voor jou heeft, raden we je altijd aan om deze in het echt te testen of contact op te nemen met de aanbieder.
Het voordeel van een instelbare zithoogte is dat je ervoor kan zorgen dat je op de perfect zithouding voor jou komt.
De zitdiepte van een bureaustoel
Een handige instelling voor je bureaustoel is de zitdiepteverstelling. Dit is letterlijk de instelling die bepaalt hoe diep de zitting van jouw bureaustoel is. Met deze instelling kun je een bureaustoel nauwkeuriger naar wens instellen. Niet elke bureaustoel heeft dit. Bureaustoelen die niet voorzien zijn van deze instelling hebben meestal een standaard diepte tussen de 40 en de 45 centimeter.
Kantelbare rugleuning en zitting van een bureaustoel
De kantelbare rugleuning is een goede functie om op je bureaustoel te hebben. De kantelbare rugleuning kan bij een goede bureaustoel ook vastgezet worden. Merk je dat je wat onderuit gaat zakken? Dan zorgt de kantelfunctie ervoor dat de rugleuning meebeweegt, en zo altijd in contact blijft met je rug. Op deze manier wordt een actieve houding gewaarborgd.
Als de stoel een kantelbare zitting heeft, is dat in de meeste gevallen in combinatie met een kantelbare rugleuning. Als deze in een vaste hoek naar achteren neigen, spreken we over een “a-synchroonmechanisme”.
Bij een “synchroonmechanisme” is de beweging van de rug groter dan die van de zitting. Meestal in een de verhouding 1:2,5. Met andere woorden; als de zitting 10 graden kantelt, dan kantelt de rugleuning met 25 graden. Een synchroonmechanisme is de meest voorkomende en biedt de beste ondersteuning.
Een bureaustoel met zo’n mechaniek is vaak ook voorzien van een gewichtsinstelling. Hiermee kun je het mechaniek op je eigen gewicht instellen. Zo voorkom je dat je veel te snel, of bijvoorbeeld helemaal niet kantelt.
De lendensteun en de rughoogte
De lendensteun zorgt voor meer ondersteuning in je onderrug. In sommige bureaustoelen zit hiervoor een “losse” steun en bij sommige stoelen zit deze steun in de vorm van de rugleuning zelf verwerkt. Om er zeker van te zijn dat jouw onderrug goed wordt ondersteund, moet je erop letten of er überhaupt een lendensteun aanwezig is en of deze instelbaar is.
Als de bureaustoel voorzien is van een losse lendensteun, dan is het wenselijk dat deze in hoogte ingesteld kan worden. Is de lendensteun in de vorm van de rugleuning verwerkt, dan is het goed als de rugleuning in hoogte instelbaar is. Zo biedt de bureaustoel jouw onderrug altijd de juiste ondersteuning.
De armsteunen
Als je voor de eerste keer over armsteunen leest, lijkt het te gaan over een bioscoop uitje. 1d, 2d, 3d en 4d armsteunen; Wat zijn nu precies de verschillen? Het verschil zit hem in de instelbaarheid van de armsteunen. Er zijn, even tussendoor, ook bureaustoelen zonder armsteunen en bureaustoelen met vaste armsteunen. Voor een goede en gezonde zithouding raad ik je dit echter af.
De meest eenvoudige van de instelbare armsteunen zijn 1d armsteunen. Deze armsteunen kun je enkel in hoogte instellen. Dit is wel de belangrijkste instelling voor je armsteun. Hiermee kun je er namelijk voor zorgen dat hij dient als verlenging van je bureaublad. Zo is deze instelling erg belangrijk voor een gezonde zithouding.
Met 2d armsteunen is het naast de hoogteinstelling, ook mogelijk om de armsteun in breedte in te stellen. Met 3d en 4d modellen kunnen de armsteunen ook in diepte ingesteld worden en/of zijn ze draaibaar.
Welke soorten bekleding zijn er?
Niet geheel onbelangrijk; de bekleding van de stoel. Verschillende soorten bekleding hebben hun unieke eigenschappen. De meest voorkomende soorten van bekleding zijn; stoffen bekleding, mesh bekleding en lederen bekleding.
De populairste is een stoffen bekleding; dit is de meest slijtvaste optie en biedt voor de meeste mensen een prima comfort.
Ga je voor een wat comfortabelere optie, dan kun je het beste gaan voor een mesh, ook wel netbekleding genoemd. Vaak wordt dit gebruikt in combinatie met een stoffering. Dus een mesh rugleuning en een gestoffeerde zitting. De mesh bekleding zorgt voor ventilatie en zal zeker met warmere temperaturen erg comfortabel zitten.
Ga jij voor die luxe uitstraling? Dan biedt leer de perfecte oplossing. Een lederen bekleding ziet er altijd goed uit en is veruit het makkelijkst schoon te houden.
De slijtvastheid van een stoffering wordt aangeduid met Martindale. Met een Martindale test wordt een stoffering onder een bepaalde druk getest. Hier komt uiteindelijk een score uit. Hoe hoger deze Martindale score, hoe langer de stoffering meegaat.
Gebruik jij je bureaustoel dagelijks intensief? Dan raad ik je een score van 75.000+ aan. Vanaf deze score is de kans op slijtage zeer klein.
Test een bureaustoel in het echt!
Dit zijn de meest belangrijke functies en opties die een bureaustoel heeft. Natuurlijk zijn er altijd unieke bureaustoelen met bijzondere opties, maar met kennis van de meest belangrijke specificaties weten we zeker dat jij vol vertrouwen een nieuwe bureaustoel uit kan zoeken.
Ben je in de gelegenheid om een bureaustoel in het echt te testen? Dan raden we je dit altijd aan. Een goede verkoper kan je alles vertellen en je kunt de stoel in het echt uitproberen.
Bij Albeka hebben we 3 showrooms waar je zowel 2ehands als nieuwe bureaustoelen en vele andere kantoormeubelen kunt proberen. Ook helpen onze gespecialiseerde verkoopadviseurs je graag bij het maken van de juiste keuze. Bekijk ook het uitgebreide assortiment aan ergonomische bureaustoelen.