Het 10R-model

Zo krijgt elk product de maximale kans die het verdient.

Het 10R-model

Wij gebruiken het 10R-model om zo duurzaam mogelijk om te gaan met binnenkomende producten en materialen. Dit helpt ons grondstoffen verantwoord te benutten en elk product een maximale kans te geven.

Graag laten we zien hoe het 10R-model werkt, hoe wij het toepassen bij Albeka en hoe jij ermee aan de slag kunt.

1. Refuse

Stop! Weet je zeker dat je dit product wel nodig hebt? To refuse, of ter wel het weigeren van het doen van een aankoop, is het meest duurzame dat je kunt doen. In Nederland zijn we inmiddels aardig gewend geraakt aan het bezitten van veel spullen en is het kopen van nieuwe spullen in sommige gevallen een aardig gedachteloos proces. 

2. Reduce

Reduce draait om het kritisch bekijken van de hoeveelheid producten die je aanschaft. Dit lijkt op weigeren, maar richt zich meer op bewuste beperking.

Kun je met minder producten toch hetzelfde doel bereiken? Bijvoorbeeld door flexplekken te gebruiken en zo minder werkplekken nodig te hebben.

 

3. Redesign

Redesign betekent letterlijk opnieuw ontwerpen. Hoe kan het product jist beter ontworpen worden?

Denk aan duurzamere materialen of een langere levensduur. Ook modulariteit speelt een rol. Als onderdelen eenvoudig te scheiden zijn, kunnen ze makkelijker hergebruikt of gerecycled worden.

 

4. Reuse

4. Reuse

Als je dan toch meubilair gaat kopen, kies dan altijd voor tweedehands. Tweedehands of reuse gaat echter wel om de meest pure vorm van hergebruiken. Dit betekent dat er geen nieuwe materialen of grondstoffen bij komen kijken. Aan het overgrote deel dat wij ophalen en weer verkopen wordt dan ook niets toegevoegd of aangepast. We maken het meubilair altijd netjes schoon, maar de producten blijven verder puur tweedehands.
Lees verder

5. Repair

Kan het product niet worden gerepareerd maar wel opgeknapt worden door sommige materialen te vervangen waar dat nodig is? Dan is refurbishing misschien wel een goede uitkomst. Denk aan een nieuw tafelblad op een oud bureau of een stoel die opnieuw gestoffeerd wordt. 

6. Refurbish

6. Refurbish

Kan het product niet worden gerepareerd maar wel opgeknapt worden door sommige materialen te vervangen waar dat nodig is? Dan is refurbishing misschien wel een goede uitkomst. Denk aan een nieuw tafelblad op een oud bureau of een stoel die opnieuw gestoffeerd wordt.
Lees verder

7. Remanufacture

Is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen de armsteun van een stoel te vervangen, zodat de rest behouden blijft? Zo minimaliseer je nieuwe productie en bespaar je grondstoffen.

8. Repurpose

Kan een product zijn oorspronkelijke functie niet meer vervullen? Misschien wel een nieuwe! Door materialen opnieuw te gebruiken, krijgen ze een tweede leven. Bij Albeka toveren we oude tafelbladen tot plantenbakken. 

9. Recycle

Als er geen andere opties meer zijn, is recycling de beste oplossing. Haal het product uit elkaar, scheid de materialen en geef ze een nieuw leven. 

10. Recover

Idealiter bereiken materialen deze stap niet. Bij recover wordt niet-scheidbaar materiaal alsnog benut als energiebron, bijvoorbeeld door verbranding.

Samen circulair inrichten

  • Minder afval, meer waarde
  • Maak sociale impact
  • Vermindert CO₂-uitstoot en grondstofverbruik
Ik doe mee