1. Refuse
Stop! Weet je zeker dat je dit product wel nodig hebt? To refuse, of ter wel het weigeren van het doen van een aankoop, is het meest duurzame dat je kunt doen. In Nederland zijn we inmiddels aardig gewend geraakt aan het bezitten van veel spullen en is het kopen van nieuwe spullen in sommige gevallen een aardig gedachteloos proces.




2. Reduce
Reduce draait om het kritisch bekijken van de hoeveelheid producten die je aanschaft. Dit lijkt op weigeren, maar richt zich meer op bewuste beperking.
Kun je met minder producten toch hetzelfde doel bereiken? Bijvoorbeeld door flexplekken te gebruiken en zo minder werkplekken nodig te hebben.
3. Redesign
Redesign betekent letterlijk opnieuw ontwerpen. Hoe kan het product jist beter ontworpen worden?
Denk aan duurzamere materialen of een langere levensduur. Ook modulariteit speelt een rol. Als onderdelen eenvoudig te scheiden zijn, kunnen ze makkelijker hergebruikt of gerecycled worden.


5. Repair
Kan het product niet worden gerepareerd maar wel opgeknapt worden door sommige materialen te vervangen waar dat nodig is? Dan is refurbishing misschien wel een goede uitkomst. Denk aan een nieuw tafelblad op een oud bureau of een stoel die opnieuw gestoffeerd wordt.


7. Remanufacture
Is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen de armsteun van een stoel te vervangen, zodat de rest behouden blijft? Zo minimaliseer je nieuwe productie en bespaar je grondstoffen.




8. Repurpose
Kan een product zijn oorspronkelijke functie niet meer vervullen? Misschien wel een nieuwe! Door materialen opnieuw te gebruiken, krijgen ze een tweede leven. Bij Albeka toveren we oude tafelbladen tot plantenbakken.
9. Recycle
Als er geen andere opties meer zijn, is recycling de beste oplossing. Haal het product uit elkaar, scheid de materialen en geef ze een nieuw leven.




10. Recover
Idealiter bereiken materialen deze stap niet. Bij recover wordt niet-scheidbaar materiaal alsnog benut als energiebron, bijvoorbeeld door verbranding.